Cristi Danilet, judecator si membru CSM despre accesul la justitie: Nici un site oficial din Romania nu-ti ofera un Cod sau o lege cu toate modificarile actualizate la zi. Inclusiv judecatorul nu mai cunoaste astazi legea
Nici măcar judecătorii nu mai cunosc legea, mărturisește un… judecător. Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a discutat cu Avocatura.com despre problemele justiției românești, explicând de ce accesul la Justiție rămâne o iluzie, în condițiile în care educația juridică este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Danileț a avut câteva recomandări și pentru profesori, invitându-i la dialog, dar și pentru Ministerele abilitate, cărora le recomandă să introducă ore de tehnologie, pentru a preveni comiterea de infracțiuni.
Avocatura.com: Domnule Danileț, se vorbește frecvent despre lipsa de cultură juridică a publicului. De ce credeți că nu se face, în România, popularizarea legilor? De ce se consideră că legea este apanajul profesioniștilor?
Danileț: Noi avem o problemă. Accesul la Justiție, un acces autentic la Justiție, nu înseamnă numai accesul la clădirile instanțelor, cum în mod greșit se confundă. Sau accesul la anumite proceduri. Ci înseamnă și accesul la informație. Informații legale. Or, în România noi avem două probleme: 1. Legile nu sunt publice. Ele aparțin Statului, legile sunt editate de către Stat, de către Monitorul Oficial, însă ele sunt vândute, inclusiv instituțiilor publice. Sunt vândute. Deci ele nu sunt publicate în mod oficial, de către Stat, la liber, și să poată fi cunoscute de către populație.
De exemplu, în momentul de față, nici un site oficial din România nu-ți oferă un Cod sau o lege, cu toate modificările actualizate la zi. Să fie o variantă oficială. Nu există așa ceva. Numai inițiative private în domeniu.
În România, nu există hotărâri judecătorești publicate. De ani de zile ne chinuim să adaptăm un proiect inițiat de către un coleg, prin care să publicăm în mod oficial hotărârile judecătorești pe internet, și încă lucrul ăsta nu se întâmplă. Și-atunci totul este imprevizibil.
Citeste mai departe pe avocatura.com
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.