Notiunea de „salariu minim” al lucratorilor detasati clarificata de CJUE

 

Directiva privind detașarea lucrătorilor[1] prevede că, în materie de salariu minim, condițiile de muncă și de încadrare în muncă garantate lucrătorilor detașați sunt stabilite prin reglementarea statului membru gazdă și/sau, în sectorul construcțiilor, prin convenții colective declarate de generală aplicare în statul membru gazdă.

cjueLegea finlandeză privind detașarea lucrătorilor prevede că salariul minim este o remunerație determinată pe baza unei convenții colective de generală aplicare.

Elektrobudowa Spółka Akcyjna („ESA”), o societate poloneză, a încheiat, în Polonia și în temeiul dreptului polonez, contracte de muncă cu 186 de lucrători, după care i-a detașat pe aceștia la sucursala sa finlandeză în vederea executării de lucrări de electrificare pe șantierul centralei nucleare din Olkiluoto, în comuna Eurajoki din Finlanda.

Susținând că ESA nu le-a acordat remunerația minimă care li se datora în temeiul convențiilor colective finlandeze de generală aplicare încheiate în sectorul electrificării și în cel al instalațiilor tehnice de construcții, lucrătorii în cauză și-au cedat în mod individual creanțele către Sähköalojen ammattiliitto (sindicatul finlandez din sectorul energiei electrice) pentru ca acesta să asigure recuperarea lor.

În fața Satakunnan käräjäoikeus (Tribunalul de Primă Instanță din Satakunta), Sähköalojen ammattiliitto susține că convențiile colective prevăd un calcul al remunerației minime a lucrătorilor întemeiat pe criterii mai favorabile lucrătorilor decât cele aplicate de ESA. Aceste criterii privesc în special modul de a încadra lucrătorii pe grupe de salarizare, de a stabili natura unei salarizări (în regie sau în acord) ori de a acorda lucrătorilor o indemnizație de concediu, o diurnă, o indemnizație de deplasare, precum și suportarea cazării lor. ESA susține în special că Sähköalojen ammattiliitto nu are calitate procesuală activă în numele lucrătorilor detașați, dat fiind că dreptul polonez interzice cesiunea de creanțe care decurg dintr-un raport de muncă.

Citeste mai departe pe curieruljudiciar.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie