Reguli pentru angajatorii care folosesc zilieri

 

Legea zilierilor a fost modificata semnificativ pe parcursul anului recent incheiat, astfel ca, in 2015, cei care vor sa foloseasca zilieri pentru activitatile ocazionale trebuie sa respecte reguli noi. Incalcarea acestora poate fi sanctionata cu amenzi ce ajung pana la 20.000 de lei.

zilier pe campSchimbarile importante la Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri au fost introduse in iunie 2014, acestea vizand, in principal, obligatiile partilor, plata activitatilor ocazionale si domeniile de activitate.

Zilierii pot sa desfasoare activitati necalificate ocazionale — pentru care sa fie platiti — pentru persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

In acest sens, raportul de munca se stabileste prin acordul de vointa al partilor, fara sa fie necesara incheierea unui contract individual de munca, pentru o durata de cel putin o zi.

„Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata in temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzator cu opt ore de munca. Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore”, stabileste actul normativ.

Important! Legea prevede ca angajatorii pot sa foloseasca zilieri pentru o perioada de cel mult 90 de zile, intr-un singur an calendaristic (dar cele 90 de zile nu trebuie sa fie consecutive, pentru ca acestea se cumuleaza), iar acestia nu pot fi utilizati la munci de care sa beneficieze un tert.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie