Candidatul Alin Romulus Pacurar despre indemnizatia pe care trebuie sa o primeasca un membru al Consiliului de Mediere: “undeva la 2.000 de euro lunar”

 

Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?

Alin Romulus PacurarAlin Romulus Pacurar: Sincer, doresc restartarea si aducerea unui aer proaspat in randul medierii din Romania. Consider ca cei 8 ani de la aplicarea legii trebuie din teorie sa trecem direct la practica. Eu sunt un practician full-time, am deschis in cadrul biroului meu individual peste 180 de dosare de mediere, dintre care 143 incheiate cu acord de mediere, in Biroul Individual Alin Romulus Pacurar si pentru bunul mers al statutului profesiei si a colegilor. Sper sa inceapa sa functioneze medierea in Romania.

RM: Ce va recomanda pentru un post in Consiliul de Mediere?

A.R.P.: In primul rand ma bazez pe experienta celor patru ani si jumatate in care, repet, practic full-time aceasta profesie. Deci nu am alte activitati. Am trecut de la teorie la practica de trei ani de zile si consider ca experienta dintr-o piata reala, libera, profesionista din mediere ma recomanda pentru a accede in demnitatea de membru al Consiliului de Mediere.

RM: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?

A.R.P.: Din informatiile pe care le detin, au fost timp de trei ani si jumatate trei grupuri, trei fascii si datorita antagonismului dintre ele nu au putut sa conlucreze, sa-si aplice fiecare proiectele pe care le doreau. Ca atare, este acum imperios ca niciodata ca viitorul Consiliu de Mediere sa functioneze ca o echipa, sa ”traga toti partea din fata a carutei”. O consider lipsita de transparenta si i-as sanctiona la capitolul comunicare cu mediatorii din teritoriu. Au avut mai mult grija de formarea profesionistilor. Au intrat prea usor in anii 2013, 2014. Multi colegi care astazi sunt absolventi, au autorizatie de mediatori, promitandu-se de catre formatori ca va fi lapte si miere in mediere si medierea va fi obligatorie. Ceea ce cred ca de data asta se va intoarce ca un bumerang impotriva acestora. Sigur, dintre ei as remarca totusi activitatea a doua persoane: domnul Zeno Sustac si Dorin Badulescu. Au incercat sa implementeze anumite proiecte vis-a-vis de promovare. In rest, cam nimic.

RM: Ce indemnizatie credeti ca ar trebui sa primeasca membrii Consiliului de Mediere?

A.R.P.: Sa stiti ca eu consider, totusi, o demnitate functia in Consiliul de Mediere. Daca ar fi sa evaluez, undeva la 2.000 de euro lunar. Si am sa va motivez de ce. Sigur, va trebui sa si munceasca pentru cei 2.000 de euro. Va trebui sa dea socoteala la un interval de timp (trimestrial sau semestrial), cu dari de seama concrete cu ce au facut pentru a justifica acesti bani. Nu sunt adeptul unui onorariu mic. Noi nu suntem mediatori ieftini. Noi suntem profesionisti in arta medierii si suntem o profesie de elita in intelectualitatea romaneasca. Ca atare si demnitatea trebuie sa fie pe aceeasi masura. Nu poti sa te duci sa faci lobby in Parlament, la Guvern sau la institutiile de inalta tinuta ale statului si tu sa fii un biet sofer de taxi sau cu bicicleta.

RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?

A.R.P.: Pentru mediatorii din Romania. Ca orice inceput, in 2010, in arealul Reghin unde functionez, dupa aceea in judetul Mures, am promovat asiduu in presa scrisa si televiziuni, emisiuni de specialitate, articole specifice de mediere si promovare a medierii si a statutului profesiei de mediator in societate. Ba mai mult, din 2013 incoace munca de voluntariat, atat in promovarea medierii in scoli, prin Programul ”Scoala Altfel”, in centrul de detentie pentru tineri Penitenciarul Targu Mures – medierea restaurativa, de cand a aparut implementarea noilor Coduri penale si de procedura penala. Si in calitate de vice-presedinte al Asociatiei Mediatorilor Mures am participat la aproape toate sedintele Comisiei Consultative ale mediatorilor in care vrem sa elaboram odata si odata statutul profesiei de mediator in Romania si organizarea lui in teritoriu. Acestea sunt lucrurile care au fost vizibile si se pot dovedi cu un simplu click pe Google scriind mediator Alin Romulus Pacurar.

RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul?

A.R.P.: Statutul profesiei de mediator trebuie de urgenta definit. Ca atare modificarea Legii 192/2006 in special articolul 24 vis-a-vis de asocierea acestora. As lua modelul structurilor sportive. Ei au aplicat Legea Fundatiilor si Asociatiilor Nonprofit in combinatie cu legea apeciala – Legea Sportului. Acelasi lucru trebuie sa facem si noi, sa venim la Legea speciala pe care o avem – 192 – si sa facem adevarate asociatii profesionale, nu doar pe hartie si in baza unei libere asocieri, deci lobby pentru modificarea urgenta la Guvern prin Ordonanta de Guvern. Modificarea a doua-trei articole din legea cadru, care sa dea un restart medierii din Romania, ca sa inceapa sa functioneze ca o profesie nonjuridica pe piata libera si liberala din Romania. Acesta este primul pas pe care l-as face. Al doilea: lucrez la un proiect de doi ani de zile, infiintarea la Bucuresti a unei Curti de Arbitraj si Mediere Sportiva (toate conflictele si disputele din sportul olimpic si sportul romanesc sa fie de competenta acestei Curti de Mediere si Arbitraj Sportiv, si promovare intensa pe canalele publice. Profesia de mediator este una in slujba cetatenilor, este una publica, ca atare TVR1 si nu numai emisiuni, exact cum spune: 2l de lichid pe zi iti face bine sanatatii sau 30 de minute de mers pe jos, medierea este un drept al cetateanului, un drept de a-si alege el singur modalitatea prin care isi solutioneaza disputa: prin instanta clasica pe care o cunostem sau prin mediere.

RM: Cum va caracterizati ca si mediator?

A.R.P.: In primul rand un om echilibrat, un om onest si demn pentru ca am facut sport lucrez in echipa, spiritul de fair-play ma caracterizeaza, cunosc ca in echipa suntem mai puternici, profesionist in mediere pentru ca am aplicat practic si un foarte bun ascultator activ al problemelor colegilor pe care-i am si empatizez cu drag cu ei.

Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie