Propunerile de modificare a Codului Fiscal apreciate de analistii economici

 

Guvernul a lansat ȋn dezbatere publică reforma Codului fiscal și a Codului de procedura fiscală, iar una dintre cele mai interesante măsuri prevede reducerea TVA de la 1 ianuarie 2016 de la 24% la 20%. Aceste coduri au fost primite cu bucurie de către mediul de afaceri și apreciate de către analiștii economici, care le-au considerat bine gândite, predictibile și foarte curajoase.

ochelari, grafice, pix, disciplina financiaraAnalistul economic Moise Guran consideră că este pentru prima dată ȋn istoria românilor când cineva propune măsuri foarte curajoase de reducere a fiscalității și nu din opoziție, cum s-a mai văzut și au fost uitate odată cu preluarea guvernării. „Nu mă interesează nici faptul că 2016 este an electoral, că da, Ponta va beneficia politic de pe urma acestor măsuri, vă spun sincer, mă interesează doar că implementarea lor este, de data aceasta, bine gândită, eşalonată pe mai mulţi ani, propusă din timp, iar nu pripită, cu o lună înainte de alegeri, aşa cum a fost anul trecut reducerea CAS-ului”, a scris Moise Guran pe site-ul Biziday.ro.

De asemenea, Vlad Muscalu, economist sef ING Bank, este de părere că noile coduri reprezintă „un experiment optimist pentru economia Romaniei și că nici opoziția nu va putea respinge astfel de reduceri ale taxelor”. Și Andrei Radulescu, senior economist la Banca Transilvania, apreciază noile coduri, pe care le consideră ambițioase și pozitive pentru sectorul privat.

„Aceste propuneri fiscale par destul de ambitioase, mai ales in contextul Compactului Fiscal si al realitatii fiscal-bugetare europene. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca procesul ambitios de consolidare din ultimii cinci ani a contribuit la regenerarea spatiului de manevra pentru politica fiscal-bugetara. Astfel de masuri ar incuraja investitiile productive si consumul, iar impactul asupra bugetului poate fi contrabalansat in mai putin de 1 an”, a declarat pentru wall-street.ro Andrei Radulescu.

Oamenii de afaceri par absolut ȋncântați de noile coduri. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a afirmat că „mediul de afaceri nu se va plânge niciodată de reducerea TVA, la 24% e practic o invitaţie la evaziune”.

Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), crede că „măsurile anunţate de ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, vor fi extrem de utile pentru mediul de afaceri şi nu numai; adică şi pentru populaţie”. romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie