Datoriile companiilor de stat reprezinta aproape jumatate din cifra de afaceri generata de acestea
Datoriile companiilor de stat reprezintă aproape jumătate din cifra de afaceri generată de acestea, iar cele mai mari plăţi restante sunt către buget.
Plăţile restante totale ale companiilor de stat au ajuns anul trecut la aproximativ 25 mld. lei, depăşind 40% din cifra de afaceri generată de acestea, de 62 mld. lei în 2014, în timp ce la firmele private arieratele au fost în ultimii ani sub 10% din cifra de afaceri.
Totodată, cele mai mari datorii ale companiilor de stat sunt la bugetul general consolidat, plăţile restante ajungând la sfârşitul anului trecut la un nivel estimat de aproape 11 mld. lei, reprezentând aproximativ jumătate din totalul datoriilor, potrivit datelor preliminate publicate de Ministerul Finanţelor. Dacă la companiile de stat arieratele cele mai mari sunt chiar la buget, în cazul companiilor private datoriile cele mai mari au fost în ultimii ani la furnizori, comportamentul de plată fiind total diferit în sectorul privat şi în sectorul public, susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
„Nu este deloc normal să existe o pondere atât de mare a arieratelor companiilor de stat în cifra de afaceri. La companiile de stat disciplina de plată este mult mai slabă. Statul încurajează comportamentul de neplată în cazul propriilor companii, ceea ce creează hazard moral. Companiile private se pot întreba de ce să plătească datoriile la buget în situaţia în care companiile de stat nu-şi achită arieratele. Este clar concurenţă neloială: companii de stat versus companii private. Nu poţi să pretinzi plata taxelor şi impozitelor cât timp companiile din jurisdicţia statului nu-şi plătesc datoriile la buget“, a explicat şeful Consiliului Fiscal.
Achitarea arieratelor în sectorul public a fost unul dintre principalele angajamente asumate constant de România în acordurile cu FMI, fiind nerespectat de cele mai multe ori. Companiile de stat au continuat în anii de criză să înregistreze pierderi uriaşe şi să genereze arierate.
Citeste mai departe pe zf.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.