Standardele internationale de raportare financiara pentru companiile de asigurari amanate cu un an de autoritatile romane

 

Autoritățile au amânat cu un an aplicarea standardelor internaționale de raportare financiară (IFRS), care urmau să devină obligatorii începând cu 1 ianuarie 2015, pentru toate societățile de asigurări/ reasigurări autorizate în România și pentru cele care activează în baza dreptului de liberă stabilire, au declarat pentru AGERPRES surse din piața asigurărilor.

calculator pix foaieIFRS reprezintă un set de standarde contabile care vizează întocmirea și prezentarea situațiilor financiare într-un mod transparent, care să permită comparabilitatea informațiilor la nivel internațional.

‘Directorii financiari ai societăților de asigurări au fost informați că nu se mai aplică IFRS din 2015 și nu mai trebuie să retrateze conform IFRS închiderea anului 2014’, au spus sursele menționate.

Surse oficiale au declarat pentru AGERPRES că, deși IFRS au fost introduse printr-o normă a ASF și au fost și proiecte-pilot de pregătire pentru companii de asigurări, aplicarea acestora trebuia aprobată de Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ și cele două instituții au discutat, dar nu s-au pus de acord privind aplicarea din 2015 a acestei măsuri, care are impact financiar și fiscal.

‘Autoritățile nu aveau informațiile necesare despre impactul aplicării IFRS pe societățile de asigurări’, au spus sursele oficiale.

În perioada septembrie-octombrie 2014, compania de consultanță KPMG a derulat împreună cu Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România /UNSAR/ un program de pregătire dedicat membrilor acesteia, privind implementarea IFRS, care a vizat aspecte tehnice actuariale privind contabilizarea contractelor de asigurare, instrumente financiare și alte standarde relevante pentru asigurători, precum și implicațiile fiscale ce decurg din implementarea noului sistem de raportare.

Citeste mai departe pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie