Femeile vor plati mai mult pentru asigurarile auto

 

Comisiile de specialitate din Parlament au avizat pozitiv legea care interzice calculul primei anuale în functie de sexul solicitantului. Din 21 decembrie se schimba radical regulile pentru emiterea politelor de asigurare

Sexul solicitantului nu va mai fi un criteriu pentru stabilirea pretului asigurarii.Prevederea se va aplica din 21 decembrie 2012, iar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor spune ca va emite în curând si normele în acest sens. Curtea Europeana de Jus¬titie a dat, pe 1 martie 2011, un verdict în privinta discriminarilor în functie de sex în materie de tarifare în asigurari.

Astfel, CEJ a anuntat ca, dupa data de 21 decembrie 2012, companiilor de asigurari li se va interzice stabilirea preturilor pentru produsele de asigurare pe baza unei evaluari a riscurilor fundamentata pe diferentieri statistice în functie de sex.CEA, federatia asiguratorilor si reasiguratorilor europeni, s-a declarat „dezamagita” de decizia CEJ, care stipuleaza ca societa¬tilor de asigurari din Europa nu le va mai fi permisa utilizarea de factori actuariali si statistici diferentiati pentru cele doua sexe în evaluarea riscurilor si stabilirea cotelor de prima pentru asigurati.

Decizia judecatorilor CEJ de a nu recunoaste genul ca factor legitim de diferentiere a preturilor pentru asigurari si de a contesta faptul ca tarifarea în asigurari se bazeaza pe un proces echitabil de evaluare a riscurilor reprezinta o veste proasta pentru clientii companiilor de profil”, a declarat Michaela Koller, director general, CEA.

Pe scurt, rezultatul acestei decizii va fi o crestere de pâna la 50% a sumelor pe care femeile vor trebui sa le plateasca pentru politele de asigurari auto.

Serban Buscu, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie