Guvernatorul BNR sustine ca legea insolventei ar putea fi singura interventie legislativa utila in problema creditelor in franci elvetieni

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, la audierile din Parlament, că singura intervenţie legislativă care ar fi utilă în rezolvarea problemei creditelor în franci elveţieni ar fi adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice, care ar oferi debitorilor o pârghie de negociere cu banca, sub spectrul falimentului acestuia.

mugur isarescu„Nu ar fi utilă altă intervenţie legislativă cu excepţia legii insolvenţei, care ar da debitorilor capacitatea de negociere, sub imperiul declarării insolvenţei”, a declarat Isărescu, în faţa comisiilor reunite de Buget din Parlament. Acesta a precizat că legea ar ajuta debitorii cu dificultăţi la plata ratelor împrumutaţi şi în alte monede, nu doar în franci elveţieni.

Isărescu a respins ideea unei soluţii legislative prin care creditele în franci să fie convertite la un curs impus, pentru că ar genera pierderi de peste un miliard de euro – doar pentru conversia CHF la cursul istoric – şi ar aduce patru instituţii bancare la un nivel al solvabilităţii sub cel mimim acceptat. Astfel, s-ar crea un efect de contagiune la nivelul sistemului bancar, deşi volumul creditelor în CHF nu reprezintă, în sine, risc sistemic, în actualele condiţii.

După ce ani de zile BNR a respins ideea legiferării insolvenţei personale, acum Isărescu crede că ar fi un lucru bun.

„Existenţa legii insolvenţei este un lucru pozitiv şi suntem pentru. Suntem pentru o lege funcţională, care să nu creeze hazard moral, debitorul să nu fie penalizat deloc dacă nu îşi mai plăteşte datoriile (…) Că suntem pentru această lege reise din faptul că joi vom avea o dezbatere publică la BNR pe această temă”, a declarat Isărescu.

Camera deputaţilor are în dezbatere la comisia Juridică un proiect privind legea insolvenţei persoanleor fizice. Mihai Baniţă, economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie