Ioan Hategan, candidat la alegerile pentru Consiliul de Mediere, despre indemnizatia unui membru al CdM: „trebuie sa fie la un nivel care sa acopere o viata decenta”
Redactor MediereNet.ro: De ce doriti sa candidati pentru o functie in Consiliul de Mediere?
Ioan Hategan: Doresc sa candidez pentru faptul ca la nivel local in Arad am incercat si am facut multe pentru mediere, pentru promovarea medierii si consider ca fiind in Consiliul de Mediere pot sa fac acest lucru la un alt nivel, abordand si autoritatile din alte zone ale tarii, incercand sa promovez medierea la o scara mai larga. Functionez ca mediator din 2008 si am constientizat cam care sunt problemele in mediere, am constientizat ca e necesar si ca va trebui sa determinam factorii care au intitiativa legislativa, sa modificam legea astfel incat sa ne putem face si un statut si sa putem organiza profesia asta intr-un corp unitar care sa se faca si auzit, dar in egala masura sa poata sa si domine problemele cu care se confrunta. Mediatorii au nevoie din punctul meu de vedere, sa fie organizati, sa revendice la un grup si zonal pentru ca e foarte greu de la Bucuresti sa coordonezi activitatea, care sa vina in intampinarea mediatorilor chiar si cu o consultatie pentru ca Corpul nostru profesional este destul de eterogen. In mediere a fost o febra a formarii, s-au si format foarte multi mediatori, dar pentru ca e o profesie noua nu exista o procedura unitara si atunci e nevoie ca mediatorii sa poata colabora intre ei si sa gaseasca rezolvari, sa se poata consulta si in egala masura sa existe un organism viu care sa si controleze, sa supravegheze modul in care se desfasoara aceasta activitate in Romania.
RM: Ce va recomanda pentru un post in Consiliul de Mediere?
I.H.: Ma recomanda faptul ca am vreo douazeci si ceva de ani de manageriat in diverse entitati economice, ma recomanda faptul ca sunt mediator din 2008 si cred ca am abilitati pentru a fi un mediator, am abilitati de comunicare, o experienta de viata care ma ajuta sa inteleg problemele si in complexitatea lor atunci cand e vorba de medieri si de persoane care intra in conflict; ma recomanda faptul ca in ultimii ani am reusit la nivel local (respectiv Arad) sa realizez intalniri cu presedintii de instante (si ma refer la judecatorie, tribunal), sa organizez intalniri cu alti factori (de pilda conferinte cu reprezentanti ai institutiilor statului). Am aparitii in mass-media locala unde am incercat sa promovez medierea, sa explic ce inseamna medierea, sa fac sa ajunga la cetateanul simplu informatia, incat el sa poata sa decida daca este o metoda la care poate apela sau poate sa-si rezolve conflictele. Am reusit sa inchei o colaborare foarte buna cu corpul de avocati din Arad pe problema medierii. Cred ca am facut niste lucruri si cred eu, ca as putea sa fac mai mult daca as fi membru in Consiliul de Mediere.
RM: Cum evaluati activitatea fostilor membri ai Consiliului de Mediere?
I.H.: Nu sunt multumit de ea. Asta e si motivul pentru care m-am si angajat in acest demers sa candidez la functia de membru in Consiliul de Mediere. Sunt tipul de individ constructiv care intelege sa nu se mai aplece in a critica, in a reprosa si sper ca la alegerile care vor fi sa rezulte o echipa care sa fie determinata, care sa lupte pentru interesele mediatorilor, care sa lupte pentru interesele profesiei.
RM: Ce indemnizatie credeti ca ar trebui sa primeasca membrii Consiliului de Mediere?
I.H.: La asta nu m-am gandit si nu asta a fost factorul care m-a determinat sa incerc sa ajung in Consiliul de Mediere. Sigur ca aceasta indemnizatie trebuie sa fie la un nivel care sa acopere o viata decenta. Problema este ca veniturile Consiliului de Mediere sunt destul de limitate si atunci cred ca ar fi prematur sa vorbim despre indemnizatie. Mai intai trebuie sa gasim metodele prin care medierea sa functioneze, ca daca medierea nu functioneaza… Medierea traieste din taxele profesionale pe care le platesc mediatorii si eventual alte surse atrase, sponsorizari, ori e prematur sa vorbim de bugetul viitor pana nu se cunoaste echipa si proiectele noii echipe.
RM: Ce ati facut pana acum pentru mediere si pentru mediatorii din Romania?
I.H.: Am incercat, atat cat s-a putut la nivel local, sa promovez profesia prin acele intalniri de care am amintit, in primul rand cu reprezentantii instantelor pentru ca de foarte multe ori acordurile de mediere ajung in instanta. Am incercat sa realizam o colaborare incat sa vedem noi care sunt obiectiile si problemele pe care magistratii le percep inspre mediatori. Dincolo de asta am incercat prin consultare cu colegii (eu sunt mai vechi in profesie si am fost foarte deschis). Mass-media din Arad a fost deschisa la profesie. Sigur ca ma abordau noii colegi cu diverse probleme sau macar cei care inca nu erau mediatori ma cautau sa ma intrebe de profesie: ce insemna? ce sanse are? Deci am incercat pe de-o parte sa colaborez cu colegii mediatori si sa identificam solutii pentru problemele care apareau, iar pe de alta parte sa continu colaborarea dintre mediatori si institutiile statului, si nu in ultimul rand colaborarea cu baroul din Arad.
RM: Ce aveti de gand sa faceti pentru mediatori, in situatia in care acestia va vor acorda votul?
I.H.: In primul rand cred (in functie de echipa care va fi) ca va trebui sa gasim o solutie pentru a completa reglementarile care stau la baza acestei activitati, pentru ca legea in sine este deficitara din multe puncte de vedere si asta se poate face doar abordand factorii care au initiativa legislativa si in primul rand parlamentarii. Cred ca viitorii membri ai Consiliului de Mediere trebuie sa incerce sa organizeze intalniri cu parlamentarii prin care sa incerce modificarea legii si insensul in care sa ne putem organiza ca un corp unic profesional. Noi suntem undeva la o suta si ceva de organizatii in toata tara si este foarte grea colaborarea intre mediatori cand ei nu sunt organizati pe un filon unic. Cred ca asta ar trebui sa fie prima masura. A modifica legea, a elabora un statut al mediatorului, refacut codul deontologic (ca si aici sunt proble si trebuie sa le reglementam) – astea sunt principalele aspecte. Noi facem o meserie de pionierat si e foarte importanta calitatea formarii initiale si continue, pentru a putea fi niste profesionisti care sa convinga prin activitatea lor, prin serviciile pe care le ofera.
RM: Cum va caracterizati ca si mediator?
I.H.: Ma caracterizez in primul rand ca om. Sunt un om cu bun simt, un om corect, cinstit, determinat, activ, iar ca mediator cred eu ca am acumulat o experienta de viata care in mediere te ajuta. Cred ca am abilitati de comunicare cred ca sunt un observator pe latura psihologica a individului (care din nou sunt niste atuuri) si nu in ultimul rand foarte preocupat sa informez mereu, sa studiez, sunt un mediator. N-as vrea sa ma joc cu cuvintele, e un pic delicat sa vorbesc eu despre mine.
Seria de interviuri cu candidatii la alegerile CdM reflecta intru totul declaratiile telefonice ale acestora
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.