Anii de studentie pot fi inclusi in stagiul de cotizare necesar pentru obtinerea pensiei. Vezi in ce conditii

 

Perioada de timp in care o persoana urmeaza studii universitare poate fi inclusa in stagiul de cotizare necesar pentru obtinerea pensiei, insa, pentru ca aceasta regula sa se aplice, trebuie indeplinite anumite conditii. In plus, in functie de studiile universitare urmate, perioadele pot fi luate in considerare doar la obtinerea anumitor categorii de pensie.

pensie privata contractAnumite perioade necontributive sunt incluse in stagiul de cotizare necesar pentru obtinerea pensiei, conform legislatiei in vigoare, iar printre acestea se numara si cele in care asiguratul a urmat cursuri universitare de licenta si/sau de doctorat.

„Perioada desfasurarii studiilor universitare de licenta nu este valorificata la stabilirea stagiilor de cotizare in vederea acordarii pensiei anticipate si pensiei anticipate partiale, dar este valorificata in cazul celorlalte categorii de pensie”, ne-a declarat Gabriela Pintea, consilier juridic la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si consultant pe Forumul AvocatNet.ro.

Mai exact, categoriile de pensie pentru care se poate lua in considerare, la calcularea stagiului de cotizare, perioada de studii de licenta sunt:

  • pensia pentru limita de varsta;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmas.

Totusi, in ceea ce priveste studiile universitare de doctorat, Gabriela Pintea a subliniat ca nu exista o restrictie in acest sens: „Perioada desfasurarii studiilor universitare de doctorat este valorificata la acordarea tuturor categoriilor de pensie”.

Valorificarea anilor de studii de licenta si/sau a celor de doctorat la obtinerea pensiei prezinta doua avantaje majore, conform specialistului. Primul este ca asiguratii pot iesi mai repede la pensie, iar al doilea este ca se mareste cuantumul acesteia.

„Aceste perioade necontributive reprezinta stagiu asimilat stagiului de cotizare si, prin urmare, se adauga stagiului realizat al asiguratului. Prin adaugarea acestor perioade, asiguratul reuseste sa realizeze stagiul minim si/sau stagiul complet de cotizare mai devreme decat ar fi facut-o fara aceste perioade. Iar perioada desfasurarii studiilor universitare de licenta mareste si cuantumul pensiei, la determinarea punctajului lunar al asiguratului utilizandu-se 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective”, a explicat consilierul juridic.

In momentul de fata, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, in cazul barbatilor, si de 63 de ani, in cazul femeilor. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani, indiferent de sex.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie