Corectiile financiare ale Romaniei

 

Guvernul a cerut sprijinul CE pentru identificarea unei solutii legate de corectiile financiare care trebuie aplicate României, dupa ce s-a constatat ca daca aceste corectii, de pâna la 25%, vor fi aplicate în acest an, România va iesi din tinta de deficit convenita cu FMI, afirma premierul Ponta.

Întrebat de jurnalisti daca i-a raspuns presedintelui Comisiei Europene (CE) la scrisoarea primita din partea acestuia legata de absorbtia fondurilor europene, premierul a aratat ca discutia principala avuta, miercuri, cu acesta la Bucuresti s-a axat tocmai pe problema fondurilor UE.

„Aici avem nevoie de sprijinul Comisiei într-un singur punct, dar altfel esential: din noiembrie 2011 încoace, practic s-au facut acele ajustari care erau necesare în ceea ce priveste procedurile si suntem pregatiti sa deblocam si POSDRU, si celelalte programe, dar pentru ceea ce s-a facut gresit în 2009-2011 trebuie sa suportam niste corectii financiare pâna la 25%. Singura problema dificila pe care o avem este când se aplica aceste corectii, pentru ca daca se aplica în 2012 iesim din tintele de deficit cu FMI, iar daca nu se aplica în 2012 s-ar putea sa nu se deblocheze programele pâna nu aplicam corectiile. Suntem într-un cerc vicios, între modul de calcul al FMI si cel al Comisiei Europene si în sensul acesta i-am cerut ajutorul presedintelui Barroso, sa gasim solutia de calcul al deficitului. Altfel, programele pot fi deblocate imediat ce acceptam sa platim acum ce s-a facut rau în 2009-2011”, a spus Ponta.

El a aratat însa ca este convins ca Guvernul „va primi o solutie” referitoare la acest impas de calcul.

Agentia Mediafax a relatat, joi, ca presedintele Comisiei Europene (CE) i-a transmis premierului Victor Ponta ca planul Guvernului de îmbunatatire a absorbtiei fondurilor UE prezinta doar solutii pe termen scurt si nu rezolva deficientele structurale pe termen lung si a conditionat reluarea platilor de rezolvarea problemelor legate inclusiv de fraude.

Avertismentul a fost transmis printr-o scrisoare redactata de catre comisarul european pentru politici regionale, Joahannes Hahn, si transmisa saptamâna trecuta premierului Victor Ponta, în numele presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Mediafax.ro

 

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie