Polita PAD 2015. Ce trebuie sa stii despre asigurarea obligatorie de locuinta?

 

Proprietarii de locuinte sunt obligati prin lege sa-si asigure casele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, in fiecare an, prin incheierea unei polite. Persoanele care nu respecta aceasta obligatie risca sa primeasca amenzi de pana la 500 de lei.

Polita impotriva dezastrelorContractul de asigurare obligatorie a locuintei se face in baza Legii nr. 260/2008, iar dovada incheierii acestuia se face prin polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD). Mai exact, polita PAD acopera daunele produse caselor ca urmare a cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

De asemenea, odata cu eliberarea politei, proprietarii locuintelor primesc si un certificat de asigurare prin care se poate atesta existenta acesteia. Astfel, in cazul controalelor, asigurarea obligatorie poate fi dovedita ori cu polita PAD, ori cu certificatul de asigurare.

Locuintele asigurate sunt impartite in doua categorii, potrivit Legii nr. 260/2008, in functie de cum sunt construite, astfel:

  • tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;
  • tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Astfel, pretul asigurarii si suma asigurata (despagubirea in caz de dezastru natural) sunt stabilite, la randul lor, in functie de tipul locuintei, dupa cum urmeaza:

  • pentru casa de tip A, pretul asigurarii este de 20 de euro pe an, in timp ce suma asigurata este de 20.000 de euro;
  • pentru casa de tip B, pretul asigurarii este de 10 euro pe an, in timp ce suma asigurata este de 10.000 de euro.

Important! Anexele si dependintele care nu sunt legate structural de locuinta asigurata — cum ar fi garajele, magaziile, grajdurile sau imprejmuirile — si bunurile din interiorul acesteia nu sunt asigurate. In alta ordine de idei, nu pot fi asigurate impotriva dezastrelor locuintele incluse in clasa I de risc seismic.

Proprietarii de locuinte care nu respecta obligatia incheierii unei asigurari impotriva dezastrelor naturale pot fi sanctionati, de primari sau persoanele imputernicite in acest sens de catre acestia, cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Atentie! Asigurarea obligatorie a locuintei este platita de stat in cazul persoanelor fizice care beneficiaza de ajutor social.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie