Hotararile executorii din Romania pot fi executate in toate tarile UE

 

Orice hotărâre ce poate fi executată în România va putea fi executată în orice stat membru, iar orice complicaţie cu procedurile de executare specifice fiecărei jurisdicţii în parte au fost eliminate, se arată în noua normă europeană intrată în vigoare la data de 10 ianuarie.

Ciocan judecator„Regulamentul nr. 1215/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului este aplicabil acţiunilor judiciare intentate sau tranzacţiilor încheiate începând cu această dată. Scopul acestei acţiuni este de a asigura funcţionarea corespunzătoare a pieţei interne prin asigurarea recunoaşterii şi executării rapide într-un stat membru al Uniunii Europene a hotărârilor pronunţate într-un alt stat membru al acesteia”, a informat ieri firma de avocaţi comerciali McGregor & Partners S.C.A.

Regulamentul desfiinţează actuala procedură intermediară de exequatur şi se aplică hotărârilor pronunţate în materie civilă şi comercială. Sunt excluse din sfera de aplicare ale acestuia hotărârile pronunţate în materie fiscală, vamală, administrativă, a răspunderii statului pentru actele sau omisiunile sale în exercitarea autorităţii publice, a stării civile şi capacităţii persoanelor fizice, a falimentelor, a securităţii sociale, a arbitrajului, a obligaţiilor de familie şi a succesiunilor.

Berchi: Nu este nevoie de nicio procedură specială

“Practic, hotărârile judecătoreşti pronunţate într-un stat membru se recunosc şi se execută în celelalte state membre fără a fi necesară vreo procedura specială.

Executarea directă în statul membru solicitat a unei hotărâri pronunţate într-un alt stat membru fără o hotărâre de încuviinţare a executării nu pune în pericol respectarea drepturilor la apărare, deoarece persoana împotriva căreia se solicită executarea poate să solicite refuzarea recunoaşterii sau a executării unei hotărâri, precum şi orice alte motive de refuz disponibile în temeiul legislaţiei naţionale, în termenele prevăzute în legislaţia naţională respectivă. Suntem de părere că persoanele fi­zice şi cele juridice vor avea posibilitatea să îşi recupereze astfel creanţele într-un mod mai rapid, mai facil şi chiar mai eficient din punct de vedere al costurilor”, qa explicat Boiana Berchi, Partener McGregor & Partners.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie