De ce nu a recuperat Fiscul banii din dosarul lui Relu si Lucian Fenechiu?
Fiscul nu a recuperat banii din dosarul lui Relu si Lucian Fenechiu, condamnati definitiv in ianuarie 2014 la plata catre compania SC Servicii Energetice Moldova S.A. sumei de 5.672.081 lei. Potrivit unui raspuns ANAF la o solicitare HotNews.ro, banii nu au fost recuperati pentru ca acestia nu sunt datorati statului, ci unei firme la care statul roman este actionar majoritar.
Fiscul arata ca, in schimb, a recuperat cheltuielile judiciare de 25.000 de lei:
„Potrivit dispoziţiilor sentinţei penale 702/12.07.2013 a instanţei de fond şi a Deciziei penale nr. 18/30.01.2014 a ICCJ, s-a dispus obligarea inculpaţilor Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai-Bogdan, împreună cu alţi inculpaţi, în solidar, în latură civilă, la plata către SC Servicii Energetice Moldova S.A. a sumei de 5.672.081 lei. Ca urmare, titlul executoriu menţionat mai sus cuprinde o creanţă ce derivă dintr-un prejudiciu adus SC Servicii Energetice Moldova S.A şi nu îndeplineşte condiţia pentru a fi calificată creanţă fiscală în sensul art. 110 pct. 3 lit. h din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003. În consecinţă, procedura de executare silită nu se circumscrie dispoziţiilor art. 136 -171 din ordonanţa menţionată mai sus ci prevederilor art. 622 şi următoarelor din CPC. Astfel, organul fiscal este competent a realiza procedura de executare silită doar în ce priveşte cheltuielile judiciare stabilite în valoare de 25.000 lei, sumă care a fost recuperată integral.”
Reamintim ca fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv pe 30 ianuarie 2014 de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul „Transformatorul”. Fratele liberalului, Lucian Fenechiu, a primit o pedeapsa tot de cinci ani de inchisoare cu executare in acest dosar.
Liberalul Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA pentru ca, prin firmele sale, intre 2002 si 2005 ar fi cumparat transformatoare vechi din anii ’70 si pe care le-a vandut ulterior ca noi catre Electrica Moldova (SISSE).
Procurorii sustin ca 99% din transformatoarele cumparate de stat au ramas in stocul Electrica Moldova fara sa fie folosite, ca produse vechi, iar prejudiciul estimat se ridica la peste 7,5 milioane de lei. Alaturi de Fenechiu, au fost trimis in judecata si directorii SISSE Moldova.
In acest dosar, Relu Fenechiu a fost acuzat de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata (39 acte materiale) si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata (7 acte materiale). hotnews.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!