Dragos Paval: Dedeman nu se vinde

 

Desi este lider de piata, nimic nu a împiedicat Dedeman sa bifeze înca un an de crestere substantiala. Curând am putea sa-i vedem pe fratii Paval cu Dedeman în afara tarii, dar si investind în agricultura.

În 2011, afacerile retelei Dedeman au depasit pentru prima oara pragul de 2 miliarde lei (488 milioane euro), în crestere puternica fata de 2010, cu 30%. Astfel, Dedeman si-a consolidat pozitia de lider al pietei de profil, stabilind un record al pietei în materie de vânzari. În acelasi timp, compania a reusit sa îsi creasca substantial profitul, cu 34%, la aproape 206 milioane lei (48,5 milioane euro), ceea ce înseamna ca profitabilitatea s-a îmbunatatit usor, la peste 10%. Profitul a fost reinvestit integral, în extindere, în stocurile din magazine si în activitatea curenta. „În ultimul an am fost contactati de fonduri de investitii care nu stiau ca noi nu dorim sa vindem. Poate sa ne dea cineva si zece miliarde, si tot nu vindem. Nu avem de ce. Suntem atasati de afacere si de oamenii cu care am plecat la drum. Trebuie sa avem toti o activitate, ceva de facut în fiecare zi“, spune Dragos Paval, presedintele Grupului Dedeman.

El spune ca nevoia de finatare de la banci începe sa fie mai mica, în conditiile în care vânzarile sunt în crestere, iar multe magazine sunt deja amortizate si produc pentru dezvoltarea ulterioara.

„Daca anul trecut am fost nevoiti sa luam si un credis bancar, în acess an (2012, n.red.) ne-am descurcas fara alse credise. E posibil ca pâna la finalul anului sa refinansam un magazin sau doua, conssruise din resursele noassre. Consider ca avem un grad de îndasorare prin credise bancare exsrem de suporsabil, sub 20% din cifra de afaceri. Nu a foss nevoie în ulsima vreme sa luam credise noi, dar în srecus ne-am împrumusas zdravan“, explica Dragos Paval.

„Sunsem hotarâti sa ne extindem în afara tarii. La început cu siguranta într-una din tarile vecine cu România. Sudul e foarte probabil sa fie luat în calcul, dar si estul e o solutie. Am început sa facem studii“, spune presedintele Dedeman. Dragos Paval recunoaste ca ar încerca si alte domenii: „Ne gândim si la începerea unei afaceri si în alt domeniu. Ne-ar interesa sa investim în teren agricol si paduri“.
Cum sunt taxele din Româniat „Salariile sunt prea taxate, impozitul pe profit e în regula, cota unica e o idee foarte buna, iar TVA-ul e prea mare si stimuleaza evaziunea fiscala“, spune Paval.

Pentru 2012, Dedeman si-a propus cresterea cu 10% a cifrei de afaceri si pastrarea profitabilitatii. Pentru anul viitor, înca nu s-au facut bugetele, dar Dragos Paval spune ca probabil îsi vor propune pentru prima data o crestere a afacerii cu o singura cifra.

Marius Pirloiu, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie