Ce taxe se platesc pentru veniturile din dobanzi

 

Veniturile din dobanzi fac parte din categoria veniturilor din investitii si sunt supuse impozitarii, se mentioneaza in Codul fiscal. Anumiti contribuabili care obtin astfel de venituri au insa niste obligatii fiscale suplimentare fata de stat. Mai mult decat atat, in Codul fiscal exista prevederi neclare in baza carora si copiii care primesc alocatie de la stat trebuie sa plateasca taxe pentru veniturile din dobanzi. Guvernantii au anuntat insa ca saptamana viitoare urmeaza sa modifice legislatia fiscala in acest sens.

taxare dobanziPersoanele fizice care fie economisesc in mod intentionat bani in depozite bancare sau conturi curente care genereaza dobanda, fie incaseaza dobanzi in contul unor sume neridicate reprezentand salarii, pensii, alocatii obtin venituri din dobanzi, pentru care datoreaza impozitul pe venituri din investitii, a declarat pentru AvocatNet.ro Alin Lazar, Tax Consultant la Biris Goran.

Desi persoana fizica datoreaza impozitul, totusi obligatia calcularii, retinerii, declararii si virarii acestui impozit ii revine platitorului de venit, care este de obicei banca.

„Incepand cu 1 iulie 2010, impozitul pe venituri din dobanzi in cota de 16% din suma dobanzii brute obtinute de catre persoanele fizice este calculat si retinut la sursa de catre platitorul de venit (de obicei, banca) la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit. Tot platitorul de venit este responsabil cu virarea impozitului catre bugetul statului lunar pana pe data de 25 a lunii urmatoare inregistrarii venitului fara ca persoana fizica sa aiba vreo obligatie declarativa”, ne-a explicat Alin Lazar.

Practic, cei care au bani in depozite pentru care obtin dobanda sau cei care isi incaseaza salariul, pensia sau alocatia intr-un cont, dar nu ridica sumele incasate si acumuleaza dobanda, datoreaza statului un impozit de 16%.

Totusi, aceste categorii de persoane nu trebuie sa depuna nicio declaratie la Fisc in acest sens, pentru banca este cea care se ocupa de raportarea si virarea catre stat a impozitului datorat pentru veniturile obtinute din dobanzi.

CASS la veniturile din dobanzi, o capcana a legislatiei fiscale?

Pentru veniturile din dobanzi nu se datoreaza doar impozit de 16%, ci si contributie de asigurari sociale de sanatate (CASS), insa aceasta obligatie le revine doar anumitor contribuabili.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie