Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020. Aspecte pentru mediere

 

In Monitorul Oficial nr. 19 din 12 ianuarie 2015 a fost publicata H.G. nr. 1155/2014 pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015—2020, strategie ce priveste atat medierea ca metotda de solutionare amiabila a disputelor cat si profesia de mediator cu specificatiile ce urmeaza.

monitorul oficial al romanieiÎn etapa de redactare a proiectului strategiei, Ministerul Justiţiei a primit contribuţii de la Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Organismele profesionale ale avocaţilor, notarilor, executorilor judecătoreşti, mediatorilor au fost, de asemenea, consultate, iar unele dintre ele au formulat propriile observaţii.

Una din valorile luate in considerare in realizarea Strategei este respectul fata de cetatean in calitate de beneficiar final al serviciului public de justitie. Printre principiile strategiei se enumera si consolidarea dialogului cu profesiile organizate în mod autonom şi cu societatea civilă, precum şi implicarea acestora în procesul de modernizare a sistemului judiciar.

La capitolul A. Eficientizarea justiţiei ca serviciu public, se specifica obiectivul de definitivare a procesului de punere in aplicare a noilor coduri prin : A.2.f) continuarea mediatizării şi diseminării informaţiilor cu privire la principalele instituţii şi prevederi introduse de noile coduri (inclusiv de noul Cod al insolvenţei); A.3.g) degrevarea instanţelor şi parchetelor prin promovarea, în continuare, a medierii ca metodă alternativă de soluţionare a litigiilor;

La capitolul C. Integritatea sistemului judiciar se are in vedere: 2. Modernizarea statutului unor profesii juridice organizate în mod autonom (arbitri, avocaţi, experţi, notari, practicieni în insolvenţă, executori judecătoreşti, traducători şi interpreţi) şi al mediatorilor, în scopul consolidării standardelor etice: a) promovarea standardelor etice şi de conduită anticorupţie la nivelul tuturor profesiilor juridice şi al mediatorilor; b) analize cu privire la activitatea profesiilor juridice organizate în mod autonom. Dezvoltarea de mijloace de depistare şi soluţionare a plângerilor vizând încălcări ale standardelor etice. Rezultat final: nivel de integritate a profesiilor juridice organizate în mod autonom şi al mediatorilor, îmbunătăţit.

Din continutul Strategiei reies cateva aspecte foarte importante pentru mediere, mediatori si practicienii dreptului:

  • Medierea s-a consolidat ca procedura distincta de solutionarea a conflictelor, procedura autorizata si reglementata exclusiv prin Legea Medierii 192/2006 (act normativ luat in considerare la elaborarea Strategiei asa cum reiese din partea initiala a acesteia), distincta de orice alta procedura de solutionare amiabila a conflictelor/disputelor civile si penale

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie