Tehnici de mediere
De foarte multe ori te-ai intrebat de ce persoana din fata ta, in mod constant, iti copiaza miscarile si atitudinea in timp ce incearca sa te asculte si, de foarte multe ori, intre tine si el, fara voia ta, au aparut tensiuni.
Ce se intampla in astfel de situatii, care este cauza iritarii peste masura si de ce amigdala iti spune sa reactionezi blocandu-l pe celalalt: pentru ca “tu” reactionezi (de cele mai multe ori inconstient) atunci cand “el” te copiaza dat fiind faptul ca el iti comunica un lucru simplu: te confrunt!
Fenomenul in sine apare atunci cand intre parti intervine, din punct de vedere psihologic, ierarhia sociala si “el” te considera “important”; or atitudinea autoritatii reprezinta un model si se cere a fi copiata. Fenomenul poarta denumirea de “mimetism”.
“Oglinda, oglinjoara………” reprezinta o modalitate eficienta de abordare a comunicarii, dat fiind faptul ca se evita aparitia “confruntarii” si astfel blocarea comunicarii. Atunci cand iti privesti chipul in oglinda, persoana ta reprezinta imaginea in care te regasesti, in care ai deplina incredere si in care esti dispus sa investesti sinceritate. Ce bine discuti cu tine insuti atunci cand te analizezi in oglinda, ce multe idei iti vin si ce confortabil poti sa-ti construiesti gandurile! Cand te simti la fel in momentul unui dialog cu “el” si cand poti, in mod liber, sa-i transmiti ideile si parca il cunosti de-o viata, la finalul discutiei simti ca ai realizat ceva, “el” a ascultat, dar si tu ai ascultat si, mai bine, ati inteles.
Reactia mai sus descrisa reprezinta in esenta atitudinea de “oglindire” si reprezinta modul de comunicare eficient si recomandat.
Cele doua tipuri de comunicare prezentate mai sus le regasim si pe parcursul procedurii de mediere, atat intre parti, dar si intre parti si mediator.
Citeste mai departe pe mugurmitroi.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!