Accesarea “Spatiului Privat Virtual” ANAF echivaleaza cu o decizie de impunere

 

Toate persoanele fizice care folosesc aplicația online “Spaţiul Privat Virtual” pentru a-și verifica situaţia taxelor şi impozitelor riscă să primească somație de la Fisc. Motivul este că o simplă accesare echivalează cu o decizie de impunere, fără altă avertizare. „Este evident că autoritățile nu au urmărit numai oferirea unei facilități contribuabililor prin platforma online, ci și o mai bună și mai rapidă colectare a veniturilor la buget”, consideră Izabela Stoicescu, Tax Senior Consultant, TZ&A.

internetÎn procedura de utilizare a Spaţiului Privat Virtual, aprobată prin ordinul 1154/2014, la anexa 1 se arată că prin acest serviciu sunt automat comunicate contribuabilului documentele emise de organul fiscal, respectiv deciziile de impunere anuală pentru veniturile realizate începând cu 2013 şi emise după 1 septembrie 2014. Spațiul Virtual Privat, inaugurat ca primul serviciu online creat în sprijinul persoanelor fizice, a început să funcționeze la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, în București și Ilfov. Ulterior, a fost extins în alte județe.

“Vedem, în mod clar, eforturi depuse de autorități în vederea îmbunătățirii colectării veniturilor la buget. Uneori, însă, aceste eforturi sunt catalogate prea agresive, atât de cei mai mici dintre contribuabili, cât și de contribuabilii gigant. Cu privire la comunicarea ANAF către micro contribuabili, auzim deseori, în practică, „nici nu știam că a fost emisă o decizie de impunere și m-am trezit cu somație””, spune Izabela Stoicescu, Tax Senior Consultant, Țuca, Zbârcea&Asociații Consultanță Fiscală.

În referatul de aprobare a ordinului se arată că, chiar și în cazul în care persoana renunță la utilizarea serviciului electronic, termenul pentru decizia de impunere curge în continuare. ”În cazul comunicării prin Spaţiul privat virtual a actelor administrative fiscale, actelor de executare şi a altor acte emise de organul fiscal în executarea legii, precum şi a documentelor sau actelor emise de organul fiscal la cererea persoanei fizice, acestea se consideră comunicate în termen de 15 zile de la data punerii la dispoziţia persoanei fizice a documentului în Spaţiul privat virtual. De subliniat, că în situaţia în care persoana fizică renunţă la Spaţiul privat virtual documentele mai sus menţionate se consideră, de asemenea, comunicate în termen de 15 zile, întrucât persoana fizică îşi păstrează dreptul de acces pentru o perioadă de 15 zile de la renunţare”, se precizează în referat.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie