Cum se impoziteaza diurnele in 2015?
Conform reglementarilor fiscale aplicabile in momentul de fata, felul in care diurnele sunt taxate de stat diurnelor depinde de valoarea lor.
Astfel, indemnizatia pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, a carei valorea depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:
- se supune impozitului pe salarii,
- se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare (platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, organizatie neguvernamentala).
In acelasi timp, sumele acordate in limita a de 2,5 ori indemnizatia pe perioada delegarii si detasarii acordata salariatilor din instituitile publice:
- nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile;
- nu se cuprind in baza lunara a contribuitilor sociale obligatorii.
Atentie! Nivelul indemnizatiilor stabilit pentru institutiile publice se regaseste in urmatoarele hotarari :
- HG 1860/2006 – pentru deplasarile/ delegarile in interiorul tarii;
- HG 518/1995 – pentru deplasarile/ delegarile in afara tarii;
- Legea 118/2010 prin care s-a diminuat valoarea stabilita initial cu 25% ;
- Legea 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platiti din fonduri publice prin care cuantumul indemnizatiilor pentru institutiile publice se majoreaza cu 15% ;
- OUG 19/2012 – prin care, incepand cu 01.12. 2012, nivelul diurnei acordate personalului roman trimis in strainatate se majoreaza cu 7.4% fata de cuantumul din noiembrie 2012
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!