Topul celor mai mari intermediari la Bursa de Valori Bucuresti

 

Patru case de brokeraj independente româneşti au reuşit să se menţină în topul celor mai mari intermediari la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în 2014. Topul a inclus case de brokeraj şi bănci cu tranzacţii de peste 500 de milioane de lei. Piaţa este dominată de băncile şi casele de brokeraj care au intermediat oferta publică iniţială de acţiuni Electrica (EL).

bursa urcare actiuniMarile oferte publice iniţiale (IPO) de acţiuni scot în evidenţă capacitatea de plasament a intermediarilor care fac parte din reţele financiare internaţionale, în absenţa ofertelor mici, la care ar avea şanse de acces şi casele de brokeraj autohtone mai mici. Astfel, Raiffeisen Bank (România) se plasează pentru al doilea an consecutiv pe primul loc în TOPUL 2014, al celor mai mari intermediari la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu tranzacţii de peste 7,6 miliarde de lei.

Numai IPO Electrica (EL) a pus pe piaţa BVB acţiuni în valoare de 1,95 de miliarde de lei şi, de la listarea din 4 iulie 2014, s-au derulat deja tranzacţii de peste 2,1 miliarde de lei. Raiffeisen Bank ca şi cea mare casă de brokeraj românească, Swiss Capital (pe locul al II-lea în TOP 10 2014 – Brokeri Bursă, cu aproape şase miliarde de mlei) au intermediat IPO Electrica, dar şi o mare parte din tranzacţiile ulterioare din piaţă.

Chiar şi fără să fi fost intermediare ale marilor IPO-uri ale statului, casele de brokeraj româneşti SSIF Broker Cluj Napoca (BRK), IFB Finwest Arad şi Tradeville Bucureşti sunt în TOP 10 2014 – Brokeri Bursă, pe locul 6, respectiv 8 şi 10, inclusiv ca urmare a participării atât la marile oferte publice (indirect), cât şi la tranzacţiile cu titlurile respective, care au urmat ofertelor.

SSIF Broker Cluj Napoca (BRK), singura casă de brokeraj listată ea însăşi la cota Bursei, a reuşit să intermedieze anul trecut tranzacţii de aproape 1,33 miliarde de lei. IFB Finwest Arad şi Tradeville Bucureşti au tranzacţionat instrumente financiare (mai ales acţiuni) la BVB de aproape 618, respectiv 536 milioane de lei.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie