Scaderea CAS-ului produce efecte doar la companiile mari

 

Scăderea cu 5 puncte procentuale a contribuţiei de asigurări sociale (CAS), intrată în vigoare la 1 octombrie, produce efecte cu precădere la companiile mari, care pot folosi rezerve de bani mai substanţiale, rezultate din aplicarea deciziei.

calculator si pixCe vor resimţi angajaţii şi cum reacţionează companiile la această măsură? „În ceea ce priveşte impactul asupra angajaţilor, efectele scăderii CAS sunt greu de cuantificat“, a spus Cristina Săvuică, Chief Happiness Officer la compania de HR Lugera – The People Republic. „Unii angajatori cresc numărul locurilor de muncă, alţii preferă o majorare a marjei de profit, cu efecte pe termen lung asupra creşterii competitivităţii (prin reinvestire), alţii investesc diferenţa de cost salarial în angajaţii cu potenţial de dezvoltare mare, fie prin mărirea salariilor, fie prin investirea în programe de training. Există angajatori care investesc în programe de Corporate Social Responsibility (CSR), pentru a creşte sprijinul şi impactul în comunitate“, a adăugat Săvuică. Aceasta a mai spus că „nu în ultimul rând, există angajatori care redistribuie uniform scăderea CAS prin măsuri sociale de ajustare a tuturor salariilor din companie“.

Firmele mici nici nu observă

Specialistul în resurse umane George Butunoiu crede că decizia adoptată în urmă cu aproape trei luni produce urmări în funcţie de dimensiunile companiei. „La firmele mici nici nu se observă. În schimb, la companiile mari şi foarte mari, măsura contează, pentru că acestea rulează sume mari, astfel că achitând contribuţii mai mici, vor rămâne cu mai mulţi bani, care pot fi utilizaţi în diferite scopuri. Probabil diferenţierea se vede de pe la 300 de angajaţi în sus“, a declarat Butunoiu.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie