Afectiunea primariilor fata de cozile la ghisee

 

În martie 2011 a fost lansat www.ghiseul.ro, un sistem care permite achitarea online a taxelor si impozitelor prin intermediul cardurilor bancare.

Ca urmare a acestui fapt, tot mai multi români apeleaza la plata online a taxelor si impozitelor, numarul platitorilor crescând de cinci ori acest an, dupa cum a declarat directorul general al VISA România, Catalin Cretu; primariile nu par însa interesate de a spori numarul acestora, percepând un comision pentru oferirea acestei modalitati de plata cetatenilor, dupa cum mentioneaza Zf.ro

Se pare ca suprataxarea platilor online a taxelor si impozitelor reduce mult numarul de platitori, conform unor studii citate de Cretu, cu toate acestea multe primarii au purces la aplicarea unor astfel de comisioane, dupa cum am vazut. Asadar, „primariile au preferat sa transfere acest cost, respectiv comisionul de acceptare al bancii, la cetateni. Edilii nu înteleg ca daca ar da drumul la aceasta facilitate românii, mai ales cei din strainatate, care vin în tara de sarbatori si nu au timp pentru aceste plati, vor aduce bani la buget”, afirma reprezentantul VISA România.

Dintre problemele enumerate de catre Cretu „prima este distributia credentialelor (user si parola de acces) catre populatie. Daca aceasta distributie ar fi transferata bancilor, atunci lucrurile ar sta cu totul altfel, pentru ele stiu câti clienti utilizeaza serviciile internet banking si efectuaza plati online cu cardul”.

În situatia actuala, însa, plata online ramâne „putin cam în aer”, conform aceluiasi Catalin Cretu, în interviul acordat Ziarului Financiar.

Darie Croitoriu

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie