Fondurile mutuale – Alternativa pentru investitii si economisire
Acțiunile listate la BVB sunt în scădere pe final de an, fiind afectate de turbulențele internaționale și de problemele interne ale unor instituții și persoane. Dar randamente tot mai pot fi găsite la bursă, în timp ce depozitele bancare nu mai oferă niciun câștig.
Piața de capital încheie un an agitat, presărat cu o mulțime de probleme internaționale care au adus o volatilitate extremă în mai multe sectoare. Nici Bursa de Valori de la București (BVB) nu a scăpat, fiind lovită și de turbulențele interne, drept pentru care finalul anului este caracterizat de un trend negativ, care poate arunca în zonă negativă principalii indici.
Anul trecut a fost mai pozitiv pentru bursă decât se anticipa, iar indicii bursieri au încheiat perioada cu creșteri procentuale de două cifre. Pentru 2014, așteptările erau tot pozitive, însă au existat rezerve de la bun început legate de anul electoral. Pe parcurs, au apărut probleme mult mai mari, legate de turbulențele internaționale, în special conflictul Rusia-Ucraina, iar intern am asistat la un „spectacol“ dat de DNA și DIICOT, care a ajuns până la SIF-uri și la anumite persoane din conducere. Desigur, vorbim de o curățenie de care este absolută nevoie și pe piața de capital, astfel încât transformarea BVB într-o piață emergentă să nu fie doar de suprafață.
Primele modificări importante pentru piața de capital sunt cele legislative. Legea nr. 297/2014 schimbă fundamental funcționarea pieței, dar nu s-a ajuns la un acord asupra formei finale a legii. Pe lângă modificările pe care le-a suferit proiectul de lege, patru la număr, acum ar urma să mai fie operată una, iar adoptarea să se facă prin Ordonanță de Urgență, lucru care contravine normelor europene din domeniu. Atât Asociația Brokerilor, cât și Asociația Investitorilor pe Piața de Capital cer ca legea să fie mai amănunțit studiată, iar opiniile tuturor jucătorilor să fie luate în considerare. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat, dimpotrivă, din proiectul inițial au dispărut anumite prevederi, cum ar fi cea legată de dispariția pragului de deținere de la SIF-uri. Dispărute fără nicio explicație.
„AIPC reamintește că forma actuală a articolului 240 din Legea pieței de capital a fost menită să oprească abuzurile din anii ‘90 și prima parte a anilor 2000, concretizate în diluări ale acționarilor minoritari realizate de acționari majoritari prin intermediul unor aporturi în natură fără acordarea dreptului de preferință“, arată Laviniu Beze, președintele AIPC. Articolul 240 reduce cvorumul necesar pentru realizarea aporturilor în natură la capitalul social de la 75% până la 66%. Poziția AIPC este susținută și de Asociația Brokerilor, care mai cere și eliminarea prevederii care permite concentrarea acționaritului de la 5% până la 20% în cadrul BVB și Sibex.
Citeste mai departe pe capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!