Autoritatile nu stiu cu exactitate cate persoane nascute in Romania nu au acte de identitate
De regulă, la nașterea unui copil, părinții acestuia anunță autoritățile de stare civilă pentru obținerea certificatului de naștere. Acest lucru nu se întâmplă, însă, în toate familiile, astfel încât există zeci de mii de români care, fără certificate de naștere sau buletine, lipsesc din evidențele statului.
Cel mai grav în toată această situație este faptul că autoritățile nici măcar nu știu cu exactitate câte persoane născute în România nu au acte de identitate. Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) spune, într-un document oficial, că nu deține informații în acest sens. „În ceea ce privește existența la nivel național a unei evidențe privind neînregistrarea copiilor (…), precizăm că instituția noastră nu deține astfel de informații”, a declarat ministrul de resort, Rovana Plumb, la o interpelare oficială din partea unui deputat.
Singurele cifre oficiale sunt cele ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție, care centralizează trimestrial de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județe/sectoare ale municipiului București informații cu privire la copiii aflați în sistemul de protecție specială, care nu sunt puși în legalitate pe linie de stare civilă și de evidență a populației.
„Astfel, conform celor menționate, la data de 30.06.2014, în sistemul de protecție specială era un număr de 67 de copii care nu erau puși în legalitate pe linie de stare civilă și 41 de copii care nu erau puși în legalitate pe linie de evidența populației”, precizează ministrul Rovana Plumb.
Însă, deputatul care a ridicat această problemă, Cornel-George Comșa, arată, în interpelarea sa oficială, că, „deși oficial nu există date statistice privitor la numărul copiilor și adulților din România care nu au documente de identitate, se pare că, din anumite informări, aceștia sunt de ordinul zecilor de mii la nivel național”.
În opinia deputatului citat, „perpetuarea situațiilor de copii, și chiar adulți, fără documente de identitate, este extrem de dăunătoare viitorului societății românești, fiind un pericol la fel de mare precum scăderea natalității”.
Potrivit deputatului Cornel-George Comșa, „copiii de astăzi fără acte nu vor exista practic mai târziu ca adulți, nu vor putea să își întemeieze o familie sau să obțină un loc de muncă. Vor ajunge cu alte cuvinte oameni ai străzilor, asistați social, pentru care statul va fi nevoit să aloce anual sume importante de bani pentru a-i menține pe linia de plutire.” Cristina Popovici, money.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!