Consiliul Fiscal estimeaza contrabanda cu tigari la 20% din piata

 

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la buget, virând 2,6 miliarde de euro, anul trecut. Suma ar fi semnificativ mai mare dacă s-ar reduce contrabanda. Fiecare procent tăiat din piaţa neagră ar aduce statului 35 milioane euro

Contrabanda cu tigariContrabanda cu ţigări este estimată de Consiliul Fiscal la 20% din piaţă (17% conform Novel). În ultimii ani, fenomenul a luat amploare pe fondul majorării taxelor. De exemplu, în 2005, după introducerea taxei pe viciu şi a majorării accizelor, comerţul ilicit s-a triplat, de la 5% la 15%. Situaţia s-a repetat, în 2009, când accizele au crescut cu 24 de euro pe mia de ţigarete, iar contrabanda a ajuns în ianuarie 2010 la 36,2%. Din veniturile totale ale bugetului din accize, 42% provin din vânzarea ţigărilor. Cu toate că pierderile pentru buget, dar şi pentru producători sunt enorme, nu a existat suficientă voinţă politică pentru combaterea evaziunii. În 2010, un grup de lucru format din reprezentanţi ai Vămii, Poliției de Frontieră, Inspectoratului General al Poliției şi Procuraturii au pus la punct o strategie. Deşi ministerele coordonatoare şi-au dat semnătura, documentul nu a fost niciodată publicat în Monitorul Oficial. În 2012-2014, discuţiile au fost reluate, strategia a fost adusă la zi, dar nu s-a materializat prin publicarea în Monitorul Oficial. Pentru anii următori, strategia nu a mai fost repusă în discuţie.

În acest timp, contrabanda înfloreşte, alimentată de creşterea fiscalităţii. „Chiar dacă se spune că nu sunt prevăzute creșteri de taxe pentru 2015 nu este adevărat. Cursul de schimb valutar care se ia în calcul la accize, 4,74 lei/euro, este mult mai mare decât cel transmis de Banca Centrală Europeană. Practic, este o creștere a accizei dacă luăm ca referință cursul european de 4,4 lei folosit pentru raportare la UE și comparație cu alte state membre“, declară Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

Din cauza cursului de schimb umflat artifical, accizele pentru ţigări au ajuns deja la pragul minim impus de Directiva Europeană privind taxarea produselor din tutun. Practic, Directiva prevede că nivelul minim de 90 de euro/1.000 de țigarete trebuie atins până în 2018, datorită derogării de patru ani obţinută de România și noile state membre care au aderat în 2004-2007. Cu toate acestea, producătorii de țigarete de pe piața internă au fost informați de către Ministerul Finanțelor că pragul va fi atins în acest an și că, deși nu există nicio legătură între acestea și structura accizei totale, se va schimba și structura, prin modificarea componentei ad valorem cu 4% în loc de 1%, de la 18 la 14% prin devansarea calendarului prevăzut pentru 2018, rezultatul fiind o scumpire accelerată a țigărilor din segmentele inferioare, ca urmare a creșterii poverii fiscale.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie