Vicepresedintele Comisiei Europene recomanda autoritatilor romane sa vina cu proiecte bune pentru a obtine finantari europene

 

Bani sunt, de proiecte avem nevoie! Comisia Europeană ne promite finanţare şi dobânzi avantajoase, cu anumite condiţii: autorităţile să vină cu proiecte bune, să atragă investitori privaţi şi să creeze locuri de muncă. Un oficial european ne atrage atenţia că un obstacol în calea investitorilor este corupţia. Este vorba despre vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, un finlandez cu „origini” în… Poiana Braşov. El a acordat un interviu Televiziunii Române.

finantare ueCreşterea economică, noi locuri de muncă, investiţiile, publice sau private, acestea reprezintă cheia, priorităţile în condiţiile de ţară. Cu toate acestea sunt multe state membre, şi România e un exemplu, care le-a implementat mai greu. Unde credeţi că sunt probleme şi ce trebuie făcut pentru a fi rezolvate?

Utilizarea fondurilor structurale este cheia pentru România. Există multe oportunităţi care nu sunt folosite în acest moment. Din ceea ce am aflat, este nevoie de îmbunătăţirea sistemului de achiziţii publice, e nevoie de îmbunătăţirea cadrului legislativ şi de reducerea corupţiei, dar şi nevoie de asistenţă tehnică din partea Comisiei pentru ca autorităţile române să folosească fondurile structurale cât mai eficient posibil. Lucrurile au început să meargă în direcţia bună, rata de absorbţie a crescut, dar e încă multă muncă ce trebuie făcută.

Consideraţi că lupta împotriva corupţiei poate fi la un moment dat şi o barieră în faţa investiţiilor?

Oamenii de afaceri care investesc în anumite domenii sunt atenţi la riscuri, dar nu pot analiza comportamentele ilegale pentru că sunt neaşteptate. Dacă apar probleme la care nu te aştepţi, nu le calculezi, nu le poţi analiza, atunci investiţiile sunt greu de realizat. Asta e parte a valorilor europene, trebuie să ne întărim regulile, legislaţia.

Aţi spus că originile dumneavoastră sunt din Braşov?

Părinţii mei mi-au spus că „originile” vin de aici, în urma unei vacanţe a lor în Poiana Braşov. Sunt născut în Finlanda, dar povestea mea începe în România.

Care este opinia dumneavoastră despre cum a evoluat ţara în ultima vreme din punct de vedere economic şi politic?

Le doresc mult succes politicienilor care trebuie să facă faţă unor situaţii dificile din punct de vedere economic, să aibă puterea să facă reforme structurale necesare pentru ţară, pentru cetăţeni. Reformele structurale sunt uneori mai greu de realizat decât consolidările bugetare. Le doresc numai bine guvernului şi noului preşedinte. stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie