Medierea poate sprijini cresterea economica
Miercuri, 10 decembrie 2014, la Bruxelles, la Parlamentul European, a fost organizată o conferință la nivel înalt privind medierea, în care Asociația Camerelor de Comerț și Industrie Europene (Eurochambres) a subliniat medierea ca pe un instrument pentru sprijinirea creșterii economice și a cerut ajutorul factorilor de decizie pentru promovarea medierii ca modalitate eficientă de soluționare alternativă a disputelor.
Un studiu publicat la începutul acestui an de către Parlamentul European („Revitalizarea Directivei privind Medierea”), estimează că economia de costuri s-ar situa, anual, între 15 și 40 de miliarde de euro, iar economia anuală de timp ar echivala la 8 milioane de ani (!), în cazul în care s-ar apela sistematic la mediere în detrimentul unui proces în cazul litigiilor în materie civilă.
„Lipsa de informare cu privire la beneficiile medierii duce la sume uriașe de bani cheltuite pe procese în instanță, care altfel ar putea fi reinvestite în economia europeană”, a declarat Arnaldo Abruzzini, Secretar General al Eurochambres. „Dar nu este vorba doar despre costurile financiare și de timp; est vorba, de asemenea, despre implicațiile asupra relațiilor dintre partenerii de afaceri. Durata foarte mare a proceselor în instanță înseamnă sute de mii de relațiile comerciale rupte”.
Dintre speakerii principali: Vera Jourova, Comisarul European pentru Justiție (intervenție video); Henri Malosse, Președintele Comitetului Economic și Social; Sergio Cofferati, Vicepresedinte Comitetului Piața Internă și Protecția Consumatorilor, Parlamentul European; Diana Wallis, fost Vicepreședinte al Parlamentului European; Cosimo Maria Ferri, Secretar de stat în Ministerul de Justiție, Italia; Arnaldo Abruzzini, Secretar General Eurochambres; Ulrich Hagel, reprezentantul producătorului mondial „Bombardier”.
Despre mediere
Medierea este un proces structurat în care două sau mai multe părți încearcă, în mod voluntar, să ajungă la un acord cu privire la soluționarea litigiului dintre ele, cu asistența unui mediator. Acest proces poate fi inițiat de către părțile însele, sau poate fie sugerat ori impus de către o instanță sau prevăzut de legislația națională a unui stat membru al Uniunii Europene. Această modalitate de soluționare a disputelor permite părților să mențină relația lor de afaceri și să găsească o soluție de tip win-win.
În ciuda eficienței dovedite de mediere, companiile rămân precaute cu privire la utilizarea acesteia. Mai puțin de 1% dintre părțile aflate în conflict se adresează unui mediator. Întreprinderile mici și mijlocii au mai puțin cunoștințe și experiență în utilizarea modalităților alternative de soluționare decât companiile mari. Există, de asemenea o discrepanță mare între statele membre UE în ceea ce privește popularitatea de care se bucură medierea. Eurochambres consideră că instituțiile UE trebuie să sprijine depășirea acestor bariere.
Citeste mai departe pe ziaruldeiasi.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!