Proiectul de lege privind pensiile ocupationale adoptat tacit de Senat

 

Pensia ocupationala va reprezenta o suma platita (periodic) in mod suplimentar si distinct fata de pensia furnizata de sistemul public, iar de aceasta vor putea beneficia mai multe categorii de persoane, conform unei propuneri legislative pe care Senatul a adoptat-o tacit luni.

Senatul Romaniei 1In urma sedintei de luni, propunerea legislativa privind pensiile ocupationale a fost adoptata tacit de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, in urma depasirii termenului pentru dezbatere si aprobare. Asta inseamna ca, pentru a se aplica, proiectul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor.

Potrivit actului normativ, pensia ocupationala va fi o suma platita in mod suplimentar si distinct fata de pensia obtinuta in sistemul public, iar de aceasta vor putea beneficia, printre altii, angajatii din sectorul public si cel privat.

Administrarea de fonduri de pensii ocupationale va putea fi facuta, in urma unei autorizari a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), de catre societatile de pensii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare. In acelasi timp, ASF va intocmi si va tine registrul fondurilor de pensii ocupationale, registrul administratorilor de pensii ocupationale si registrul angajatorilor care vor contribui la schemele de pensii ocupationale.

O schema de pensii ocupationale va putea fi propusa de catre angajator, se arata in proiectul de lege, iar in urma negocierii aceasta va trebui sa contina cel putin cuantumul, periodicitatea si modul de impartire a contributiilor (intre angajat si angajator), actualizarea lor si regulile de investire a activelor si de impartire a rezultatelor.

Important! Participarea sau continuarea participarii la o schema de pensii ocupationale NU va putea fi o conditie pentru incadrarea in munca a unei persoane. Totodata, angajatorii NU vor putea face retineri din salariu pentru contributii la o astfel de schema fara sa obtina acordul scris al persoanei in cauza.

Angajatorul va fi cel care se va ocupa de retinerea si virarea contributiilor angajatilor sai care sunt participanti la o schema de pensii ocupationale.

Modificarea unei scheme de pensii ocupationale va putea fi facuta de catre angajator numai cu acordul participantilor la fondul de pensii. Apoi, modificarile vor trebui avizate de ASF.

Fiecare persoana va putea sa participe la un singur fond de pensii ocupationale, insa va exista si posibilitatea de a transfera activul personal la un alt fond.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie