Plombele se pun la privat

 

Statul ne asigura doar teoretic pentru problemele dentare, desi 80% dintre români au cel putin o afectiune stomatologica. Sumele decontate ajung fiecarui cabinet doar pentru doua plombe

Esti angajat, ai asigurarea medicala la zi si te doare îngrozitor o masea. Ajungi la un cabinet stomatologic care, în mod surprinzator, nu a epuizat plafonul de decontare de la CNAS si ai pretentia sa platesti mai putin, fiind asigurat. Un pansament calmant, o radiografie, o plomba si ti-ai consumat banii pe zece ani.

„Nu exista asigurare medicala de stat pentru stomatologie. CNAS aloca un plafon lunar pentru tratamentele dentare cabinetelor care sunt în contract cu Casa, în valoare de 1.000 de lei. Din acesti bani, se pot pune maximum doua proteze de cea mai proasta calitate, pentru ca tarifele sunt subevaluate de CNAS“, spune Alexandru Brezoescu, director executiv la Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice (UNAS). Potrivit lui, procentajul alocat medicinei dentare a scazut de la 4,25% din bugetul CNAS, în 1999, la mai putin de 0,15%, în prezent. La nivel national, unui asigurat îi revin lunar între 3 si 6 lei pentru tratarea problemelor dentare. Alternativa cabinetelor de stat a devenit invizibila, odata cu decizia statului de a le da în concesiune si apoi spre vânzare, începând cu 2010.

Toate plombele se pun la privat

În Capitala, din 4.400 de medici stomatologi, doar 292 primesc fonduri de la stat.

„Situatia este valabila la nivelul întregii tari, pentru ca putini medici îsi asuma un contract cu Casa, în conditiile în care primesc sume derizorii, iar numarul de hârtii pe care trebuie sa îl completeze este sufocant“, precizeaza directorul UNAS. Aceasta situatie, corelata cu vânzarea cabinetelor din policlinicile de stat, a contribuit la dublarea numarului de cabinete private din tara în ultimii sapte ani si la consolidarea unei piete evaluate la circa 1,3 mld. lei anual (300 de mil. euro). Mai mult, în tara în care 20% dintre cetateni nu cunosc gustul pastei de dinti, iar 70% merg la dentist numai la urgente, pentru ca nu îsi permit tratamentul la privat, preventia lipseste cu desavârsire. Conform UNAS, nici copiii nu mai au parte de tratament gratuit, desi acest lucru este stipulat în Constitutie, iar numarul persoanelor care solicita tratament dentar a scazut cu 20% fata de 2011. „Nici macar în s­coli copiii nu mai au parte de tratament dentar, pentru ca sunt arondati câte 2.000 la un singur stomatolog. Totul îi împinge pe români spre mediul privat, pentru care cei mai multi nu au bugetul necesar“, spune medicul Brezoescu. Desi scumpe pentru români, cabinetele private sunt pe placul strainilor, care vin cu miile în fiecare an pentru tratamente de cinci ori mai ieftine decât în tarile de origine.

Nicoleta BAnila, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie