Mediator Ana Cristina Margu: Prin mediere copiii nu devin victime ale divorturilor parintilor

 

Medierea divorțului este o modalitate alternativă la procesul tradițional, pentru cuplurile care doresc să dizolve căsătoria sau în vederea rezolvării litigiilor apărute în perioada post-divorț.

Mediator Ana Cristina MarguProcesul de mediere este conceput pentru a elimina ostilitatea dintre soții care, de cele mai multe ori, se văd ca și cum ar fi doi adversari.

În procesul de mediere, cuplurile păstrează controlul asupra luării deciziilor, decizii care își vor produce efectele asupra vieților membrilor familiei și, în mod special, asupra copiilor.

În procesul clasic, nu există șansa tăierii răului de la rădăcină și astfel cuplurile se întorc mereu și mereu cu litigii la judecată. Medierea oferă șansa ruperii acestui ciclu extrem de dăunător pentru sănătatea celor doi, a copiilor lor, și de asemenea sub aspectul finanțelor cheltuite.

Copiii cuplurilor care aleg divorțul prin mediere se adaptează mai ușor la divorț și trauma lor este substanțial redusă.

Cu ajutorul mediatorului, care este un terț neutru și imparțial, cuplul își va identifica nevoile proprii, curente și viitoare, dar și pe cele ale celorlalți membrii ai familiei, în special ale copiilor lor.

Acordul de mediere care se va încheia va cuprinde, pe lângă înțelegerea privind desfacerea căsătoriei și păstrarea sau nu a numelui dobândit ca urmare a căsătoriei, și un plan parental, atunci când există copii minori rezultați în urma căsătoriei, și va putea cuprinde și înțelegerea privind partajul bunurilor comune și a finanțelor.

Mediatorul este specialistul potrivit, și nu instanțele, pentru a ajuta cuplurile la elaborarea unui plan parental prin care cuplul să stabilească ce drepturi și obligații vor avea pe viitor în calitate de co-părinți și în acord cu principiul interesului superior al copilului. Iar asta pentru că în procesul de mediere părinții vor înțelege mai bine efectele divorțului asupra copiilor și astfel vor structura, ghidați de specialistul mediator, un plan parental prin care se stabilește un program de relații personale cu minorii, și custodia minorilor, cuantumul pensiei de întreținere către minori a părintelui necustodian, adică a acelui părinte la care minorii nu vor locui în mod statornic, ci doar conform planului parental întocmit. Medierea ajută cuplurile, de asemenea, să ia decizii pentru viitorul copiilor, cele mai bune decizii prinvind educația lor, îngrijirea medicală și orice alte decizii majore și esențiale pentru bunăstrarea și fericirea minorilor, astfel încât aceștia să se simtă în continuare protejați și iubiți de doi părinți.

Copiii nu trebuie să devină victime ale divorțurilor părinților. Ca mediator, lucrez cu cuplurile pentru ca acestea să înțeleagă acest aspect și faptul că ei vor rămâne și pe viitor părinți, chiar dacă oficial nu vor mai forma un cuplu. anacristinamargu.wordpress.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie