E oficial: Centralele de cogenerare si cele de apartament vor avea acelasi tratament

 

Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă 35/2014, prin care centralele de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament cu centralele de apartament, deputatul PSD Iulian Iancu susţinând că, astfel, nu vor creşte din 2015 preţurile la energie termică pentru consumatorii casnici.

centrala apartamentDeputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele comisiei de industrii, a precizat că membrii comisiei au introdus în Ordonanţa de Urgenţă un amendament care se adresează consumatorului casnic care utilizează energia termică şi care încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului.

”Amendamentul la Ordonanţa de Urgenţă încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului, se adresează consumatorului casnic care utilizează energie termică. Proiectul se adresează cu preponderenţă punerii la dispoziţie furnizorilor cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului clienţilor casnici, inclusiv cantităţile destinate producătorilor de energie termnică numai pentru cantităţile care sunt destinate utilizării la produsele de energie termică în centrale de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei. Modificarea este pentru a putea permite ANRE şi Guvernului ca, prin hotărâre de guvern, să stabilească noile preţuri la energie termică”, a spus Iancu.

Ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu a precizat că Guvernul susţine acest amendament, dar că niciodată nu s-a pus problema creşterii preţurilor la energie termică de la 1 ianuarie 2015.

”Este un amendament care vizează situaţia centralelor de cogenerare şi anume ca aceste centrale de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament ca şi centralele de apartament. Este un principiu corect, este un principiu pe care îl susţinem. Niciodată nu s-a pus problema în România să fie altfel decât centralele de apartament să aibă acelaşi regim ca şi centralele de cogenarare, niciodată nu s-a pus probblema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015, niciodată nu a existat acest risc”, a arătat Nicolescu, meţionând în acest sens Monitorul Oficial din 4 noiembrie.

În replică, Iulian Iancu a spus că aceasta este o ”intervenţie mincinoasă, care sfidează Parlamentul”. El a adăugat că, prin amendarea Ordonanţei, se corectează această situaţie, în urma căreia preţurile gazelor ar fi crescut cu 40%.

”Pentru că nu este de admis, vreau să vă spun că MO, la care face referire, de la 1 ianuarie 2015 pune în pericol toţi producătorii de energie termică pentru că în acel Monitor Oficial, ANRE face analiza din ultimele 18 luni şi ca atare stabileşte un preţ, dar trebuie să ia în calcul impactul de la 1 ianuarie, iar impactul de la 1 ianuarie dacă nu intervenim astăzi, este de creştere a preţului gazelor cu 40%. De aceea noi astăzi, prin amendarea legii, ne adresă consumatorului casnic, ne adresăm producătorului de energie termică şi corectăm această situaţie, dând posibilitate consumatorilor casnici să aibă acelaşi regim nediscriminatoriu şi în continuare”, a adăugat Iancu. Alina Novaceanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie