Primul proces pentru amnistia fiscala a mamelor

 

Avocatul vrâncean Codruţ Octavian Balaş reprezintă în instanţă o mămică de la care Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Vrancea vrea peste 20.000 de lei, sumă considerată de instituţie a fi încasată ilegal ca indemnizaţie pentru creşterea copilului. Indemnizaţia procesde la care a plecat totul a fost încasată cu doi ani în urmă şi se pare că decizia de impunere a venit în urma unui control al Curţii de Conturi. În instanţă, acţiunea are în ajutor proaspăta Lege 126/2014, respectiv amnistia fiscală pentru mame. „Conform art.II din L.126/2014, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina persoanelor cu drepturi de indemnizație pentru creșterea copilului, în baza OUG nr.148/2005 cu completările și modificările ulterioare, se scutesc de plată, iar sumele recuperate până în prezent se restituie titularilor indemnizației”, se arată în acţiune.

Legea amnistiei fiscale, adoptată de Senat în luna septembrie, prevede că mamele care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit nu trebuie să returneze banii către stat. În Vrancea, cazurile de imputare în acest sens sunt puţine la număr, însă, în ciuda actului normativ, neclarităţile sunt lăsate tot în seama instanţelor de judecată. Pentru că, deşi prevede amnistierea fiscală a mamelor, Legea 216/2014 nu are şi norme de aplicare. Or statul nu are cum să o pună în practică. În acest sens, Avocatura.com a stat de vorba cu avocatul vrâncean Codruţ Octavian Balaş, care este apărător într-un proces intentat Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Vrancea.

În acţiunea introdusă pe rolul Tribunalului Vrancea, instanţa este solicitată să dispună anularea unei decizii emisă de „intimată și exonerarea de la plata debitului în sumă de 20.476 lei cu titlul de indemnizație pentru creșterea copilului pretinsă a fi fost încasată necuvenit. În subsidiar, anularea adresei din 28.10.2014 emisă de intimată și să constatați că subsemnata sunt scutită de plata (restituirea) acestei sume, în conformitate cu dispozițiile art.II din Legea 126/2014”.

Partea „frumoasă” a poveştii din spatele procesului este aceea că indemnizaţia pentru creşterea copilului nu este o sumă plătită recent, ci decizia de impunere în speţa de faţă vizează perioada 2009 – 2012. Indemnizaţia fiind plătită pe o perioadă de trei ani, se presupune că dosarul a fost verificat şi a trecut ca şi corect de vigilenţa angajaţilor din AJPIS Vrancea, însă după aproape doi ani de la încacasarea ultimei indemnizaţii, mama a devenit o contravenientă!

Citeste mai departe pe avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie