Interviu cu un judecator: Cristi Danilet, membru CSM

 

Alina Matei: Mulțumesc, domnule judecător, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru colegii care citesc JURIDICE.ro. Înainte de a intra în subiecte, ieri a fost Sf. Andrei. Ați fost la vreo petrecere?

cristi danilet3Cristi Danileț: Eu sunt cel onorat de invitația făcută de Juridice.ro. Da, m-am întâlnit la Sovata cu câțiva colegi magistrați, intrați în profesie în ultimii doi ani, cărora le-am fost formator în domeniul etică și deontologie. Sunt judecători și procurori tineri cu care am discutat, ca de obicei, despre reforma justiției, despre starea actuală a lucrurilor dar, mai mult, despre ce este de făcut. Și, după discuție, a urmat o vizită la salina Praid (recomand „Adventure park”) și apoi nelipsitul karaoke J

Alina Matei: Potrivit Legii (nr. 10/31 iulie 1990, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 95/1 august 1990), astăzi, 1 Decembrie, se sărbătorește Ziua Națională a României. 1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2014. Reformă în justiție și atunci, dar și acum. De exemplu, după 1918, au fost adoptate numeroase legi de modificare a Codului de procedură civilă de la 1865 pentru înlăturarea dreptului burghez, și abia de curând avem un nou Cod de procedură civilă. Până când va mai fi reformată Justiția?

Cristi Danileț: Justiția, ca și societatea, este în continuă evoluție. Aceasta nu se termină niciodată. Modificările legislative sunt însă mai numeroase, pe când cele care țin de arhitectura judiciară sunt oarecum pe sfârșite. În ultimii 10 ani sistemul de instanțe și parchete a fost reașezat: s-a creat CSM ca instituție independentă, s-a autonomizat Inspecția Judiciară, s-a consacrat legislativ independența procurorilor, s-au introdus concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere, s-au promovarea în funcții de execuție, s-a transparentizat foarte mult actul de justiție. Cariera magistraților e acum caracterizată de meritocrație și separare de clasa politică. De acum încolo eforturile vor fi îndreptate spre îmbunătățirea pregătirii profesionale și creșterea integrității judiciare.

Alina Matei: Atunci rolul activ nu era cunoscut judecătorilor, astăzi e greu de închipuit un proces fără ochiul atent al judecătorului dat de rolul activ. Cum resimt judecătorii acest rol? Ca o formă de presiune sau un firesc al procedurii civile? Rolul activ trebuie manifestat în fiecare dosar și nu când și când…

Cristi Danileț: Lipsa de cultură juridică a populației, pregătirea deficitară a multora din auxiliarii justiției, neaplicarea medierii fac ca rolul principal într-un proces judiciar (văzut din păcate ca singurul mijloc de rezolvare a litigiilor dintre oameni) să revină judecătorului. Acesta este și va fi încă multă vreme principalul actor într-un sistem menit să ocrotească drepturile omului, să combată abuzurile statului și să restabilească ordinea de drept. Din fericire, avem oameni foarte bine pregătiți, care își îndeplinesc excelent acest rol, după cum avem din păcate și judecători care nu realizează ce au de făcut și cât de important este să adopte o soluție fermă și rapidă. Nu știu cum reușesc să treacă de sistemul extrem de dur de intrare în profesie și de ce la evaluare nu sunt atenționați – sunt aspecte asupra cărora trebuie să mai lucrăm.

Citeste interviul integral pe cristidanilet.wordpress.com

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie