Repo plafonat inca odata

 

La o prima vedere, saptamâna a început relativ linistit pentru leu, cursul euro reusind sa se mentina sub 4,57 lei. Putini stiu însa ca acest lucru a fost posibil prin sprijinul indirect al BNR care a plafonat si luni sumele oferite pe termen scurt bancilor, în conditiile în care piata interbancara sta sa explodeze, bancile manifestând o foame acuta de lei.

La licitatia Repo de luni, 15 octombrie, BNR a acceptat sa împrumute bancile cu doar 6 miliarde lei, pentru o saptamâna, în conditiile în care cererea acestora a atins un nivel record, de 21,4 miliarde lei. Practic, prin licitatia Repo de ieri a fost zdrobit precedentul record, de aproape 17 miliarde lei, stabilit în 27 august, atunci când BNR plafona sumele la 4 miliarde lei.

Vorbim astfel de un gol de finantare în lei pe termen scurt pentru banci de 15,4 miliarde lei, mai mare decât cel de la sfârsitul lunii august, de 13 miliarde lei.

Cum poate fi acoperita aceasta foame de lei a bancilor? Pe de-o parte, prin vânzarea de valuta contra lei, iar pe de alta parte prin împrumuturi de pe piata interbancara de la banci cu exces de lichiditate (câte or mai fi), dar asta ar duce la cresterea dobânzilor Robor, ceea ce ar atrage investitorii straini care ar vinde ei euro pentru a beneficia de randamentele la lei.

Oricum am da-o, leul este ajutat prin vânzarea de valuta de catre bancile locale sau de catre investitorii strani, BNR conservându-si astfel rezerva valutara pe care o utilizase cât timp nu plafona sumele la Repo si leul era sub presiune pe piata valutara.

BNR a revenit cu impunerea unui plafon la licitatiile Repo saptamâna trecuta, oferind maximum 6 miliarde lei, în conditiile în care cererea bancilor a fost de 15,3 miliarde lei.

Pentru a-si conserva rezerva valutara, BNR a apelat la plafonarea sumelor la licitatiile Repo în perioada crizei politice, renuntând la plafon timp de 5 saptamâni, începând cu 3 septembrie.

De data aceasta situatia pare a fi mult mai tensionata, nevoia de lei pe termen scurt a bancilor atingând un nivel record si chiar si asa cursul euro a sarit luni seara de 4,57 lei si s-a îndreptat spre 4,58 lei.

Ieri, în jurul orei 19:00, euro se tranzactiona la 4,577 lei, dupa ce cu putin timp înainte atingea 4,5794 lei. BNR a anuntat luni un curs de referinta al euro de 4,5687 lei, cu aproape un ban sub cotatia de luni seara de pe interbancar.

Ramâne de vazut cum se vor desfasura lucrurile pe piata interbancara – prin deprecierea leului sau prin scumpirea împrumuturilor între banci, cu transmisie catre creditarea companiilor si populatiei.

Marius Pirloiu, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie