Tema arbitrajului international dezbatuta la Congresul Anual al Uniunii Internationale a Avocatilor

 

Unul dintre cele mai importante evenimente internaționale ce vizează profesia de avocat a avut loc recent în Florența, Italia. Congresul Anual al UIA (Union Internationale des Avocats) a punctat teme dintre cele mai diverse, din domenii precum Dreptul Bancar, Dreptul Sportului, Dreptul Modei, Dreptul Internațional Privat, Apărarea Apărării și nu numai.

Congresul Anual al Uniunii Internaționale a AvocațilorPrezent la eveniment a fost și Decanul Baroului București, avocatul Ion Ilie-Iordăchescu, potrivit căruia – în cadrul secțiunii „Viitorul avocatului”, de exemplu – s-a discutat pe tema „Avocatul și publicitatea”, punându-se în dezbatere întrebarea „Publicitatea profesiei de avocat are limite? Dacă da, care sunt acestea?”.

În ceea ce privește Arbitrajul Internațional, tema dezbătută în cadrul Congresului a fost „Administrarea probelor în fața unui tribunal arbitral, o practică comună în arbitrajul internațional”, fiind puse în discuție cercetarea şi administrarea probelor divergente conform tradiţiilor procedurale de common law şi de drept civil. „Tratarea chestiunilor cruciale în materie de probe documentare, producerea de documente, pregătirea martorilor şi prezentarea probelor orale în arbitrajul internaţional. Cei intervievaţi şi participanţii au evocat noile tendinţe, problemele întâlnite în practică, întrebări cu privire la etică, privitoare la un comportament nepotrivit şi care ar putea fi eventualele mijloace de remediere a acestora”, transmite avocatul Ion Ilie-Iordăchescu, Decanul Baroului București, cu privire la cele discutate pe marginea arbitrajului internațional.

Printre cele mai „savuroase” dezbateri, însă, cu siguranță s-a numărat cea legată de Dreptul și Practica în Contencios – care a avut tema „Judecător unic, Tribunal sau Jurați” – precum și cea legată de Dreptul Modei, al Artelor și cel de Proprietate Intelectuală, în care s-a discutat despre „Protejarea creativității în domeniul artelor, al modei și al design-ului”.

„În ceea ce privește practica în contencios, au avut loc prezentări ale unor cazuri foarte interesante. Avocaţi din lumea întreagă au evocat public cazuri spectaculoase, revoluţionare, instructive sau amuzante. Cu alte cuvinte, cazuri interesante pentru practicienii în contencios. De altfel, în privința Dreptului Modei, experţi veniţi din lumea întreagă au examinat în detaliu întrebările ridicate pe marginea temei principale şi, în mod particular, modalitatea în care legea din diferite ţări înţelege să protejeze expresia creativă în domenii ca arta, moda, design-ul. Subiecte precum restituirea bunurilor culturale pierdute, protecţia operelor de creatie artizanală şi concepţiile privind reproducerea industrială, chestiuni privind dreptul contemporan al modei, au făcut obiectul prezentărilor individuale şi al dezbaterilor”, a mai precizat Ion Ilie-Iordăchescu. Cristina Ghenea, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie