Cum se va face in Ungaria conversia creditelor ipotecare din valuta in forinti?
Ungaria a anunţat cum se va face conversia întregului stoc de credite ipotecare din valută în forinţi. În România, după promisiunile electorale, procesul legislativ a luat pauză.
Guvernul de la Budapesta va obliga băncile să folosească cursul de acum pentru conversia creditelor din valută în franci (vezi caseta pentru detalii). Măsura conversiei nu aduce un beneficiu imediat consumatorilor, însă se va aplica simultan cu decizia Curţii Supreme de la Budapesta, prin care sunt condamnate practicile bancare netransparente. Clauzele care permiteau băncilor din Ungaria să crească unilateral costurile creditelor au fost declarate abuzive şi acestea au fost obligate să restituie clienţilor sumele încasate în plus.
Totodată, Curtea Supremă a stabilit că băncile au procedat greşit când au acordat credite în forinţi pentru care au cerut rambursarea în valută – în special franci elveţieni –, la cursul de vânzare practicat de bancă pentru valuta respectivă, cu câteva procente mai mare decât cel de cumpărare, decizie luată după o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie. Hotărârile instanţei maghiare reprezintă cea mai mare parte din impactul de aproximativ 1.000 de miliarde de forinţi (3,2 miliarde de euro) asupra băncilor comerciale. Analiştii băncii Nomura se aşteaptă ca ratele maghiarilor să scadă cu aproximativ 25% în medie, iar băncile să suporte o reducere a veniturilor din dobânzi de aproximativ 100 de miliarde de forinţi (320 de milioane de euro) pe an.
Riscul deprecierii și retragerea băncilor
Banca centrală a Ungariei a vândut deja băncilor comerciale 8 miliarde de euro pentru a le ajuta să treacă mai uşor prin conversie şi pentru a proteja cursul de schimb de variaţii bruşte. Însă autorităţile maghiare se aşteaptă ca forintul să se deprecieze anul viitor. Din momentul în care se va elibera de stocul de credite în valută, economia Ungariei va suporta mai lejer deprecierea monedei naţionale, în condiţiile în care va câştiga un avantaj competitiv la export, sector ce are o mare contribuţie la PIB.
Analiştii de la Nomura mai estimează că, până în primăvara anului viitor, guvernul condus de Viktor Orban ar putea prelua băncile locale de la investitorii străini care doresc să facă un exit din piaţă din pricina condiţiilor dificile, active pe care apoi să le vândă investitorilor locali. Creşterea venitului disponibil al celor cu credite în valută ar trebui să-i ajută să facă faţă mai bine anului viitor, având în vedere că guvernul are în plan creşterea taxelor pe toate liniile, lucru ce se va regăsi tot în buzunarele consumatorilor.
Citeste mai departe pe capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!