Valoarea nominala a titlurilor de stat pentru populatie: 1.000 de lei – Surse

 

Titlurile de stat, pe care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) le va vinde populaţiei, vor avea valoarea nominală de 1.000 de lei, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse apropiate operaţiunii. Anterior, MFP publicase pe site-ul său proiectul unei hotărâri de Guvern care stabilea pensii mariprocedura prin care Statul va vinde către populaţie titluri de stat la o valoare nominală pe jumătate din cea uzuală în prezent, dar inaccesibilă micilor investitori. Totuşi, la un preţ de achiziţie de aproape 5.000 de lei, nu orice român şi-ar fi putut permite investiţia.

Oficialii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) par să fi înţeles că preţurile titlurilor de stat vor fi mai departe prohibitive, dacă vor avea o valoare nominală de 5.000 de lei bucata. Astfel că ar fi redus valoarea nominală la 1.000 de lei, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse apropiate operaţiunii.

Iniţial, un proiect de hotărâre de Guvern afişat pe site-ul MFP prevredea o valoare nominală de 5.000 de lei.

„Interesul populaţiei pentru titlurile de stat a crescut în ultimii ani, pe de o parte datorită facilităţilor fiscale în cazul achiziţionarii şi/sau tranzacţionării titlurilor de stat şi, pe de altă parte, datorită schimbărilor de comportament investiţional, acestea reprezentând o alternativă sigură de investiţie, garantată de statul român. (…) Ministerul Finantelor Publice a redus valoarea nominală a titlurilor de stat emise pe piaţă de la 10.000 lei la 5.000 începând cu data de 1 octombrie 2013”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică. Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie