Comisia Europeana instituie un nou fond pentru investiţii strategice
Comisia Europeană (CE) a lansat un fond de 21 miliarde de euro, pentru investiţii strategice, despre care estimează că va genera investiţii în valoare totală de 315 miliarde de euro la nivel european în perioada 2015-2017, potrivit unui comunicat de presă.
„Chestiunea este foarte simplă: dacă Europa face mai multe investiţii, va fi mai prosperă şi va crea mai multe locuri de muncă. Planul de investiţii pe care îl prezentăm astăzi în strâns parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii este o modalitate nouă şi ambiţioasă de a stimula investiţiile fără a crea noi datorii”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, referitor la planul lansat.
Concret, Comisia instituie un nou Fond european pentru investiţii strategice (EFSI), în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Fondul are o valoare totală de 21 mld. euro, din care 16 mld. euro vin de la bugetul UE, iar 5 mld. euro vin de la BEI.
Estimările CE arată că măsurile propuse ar putea adăuga 330-410 mld. euro la PIB-ul UE pe parcursul următorilor trei ani, şi ar putea crea până la 1,3 milioane de noi locuri de muncă. Efectul de multiplicare luat în calcul este de 1:15, astfel că fondul de 21 mld. euro ar genera investiţii publice şi private cu o valoare totală de 15 ori mai mare.
„Fiecare euro din banii publici mobilizat în cadrul fondului va genera aproximativ 15 euro sub formă de investiţii care altfel nu s-ar fi realizat. Fondul va demara cu o capacitate foarte importantă şi îşi va putea extinde în continuare activităţile, pe măsură ce i se vor alătura mai multe părţi interesate”, a declarat Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei responsabil pentru locurile de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate.
Fondul nu va fi finanţat din contirbuţii directe ale statelor membre, însă Comisia a solicitat solidaritate din partea statelor membre, cerându-le să contribuie la fond.
„Comisia invită statele membre şi băncile naţionale de promovare să adere la fond pentru a intensifica impactul acestuia şi a genera mai multe efecte pozitive semnificative pentru economia europeană”, a mai spus Katainen.
Noul fond de investiţii ar putea fi instituit până la jumătatea anului 2015, după care, la jumătatea anului 2016, CE şi şefii de stat şi de guvern vor evalua programul şi vor discuta măsuri suplimentare.
Nivelul investiţiilor în Europa a scăzut în acest an cu 15% faţă de 2007, ceea ce îngreunează revenirea economică, potrivit lui Juncker. Andrei Cîrchelan, zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!