Specialistii din piata de capital critica legea de desfiintare a pietei Rasdaq

 

Legea privind desființarea pieței Rasdaq nu are probleme de fond, dar mai există elemente care trebuie adăugate și care se referă strict la posibilitatea de delistare fără costuri, a declarat luni, pentru AGERPRES, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/, Mircea Ursache, responsabil pentru piața de capital.

Rasdaq‘Au existat trei proiecte de acte normative legate de Rasdaq. Primul se referă la inițiativa grupului de senatori reprezentat de senatorul Sorin Bota, al doilea la o inițiativă a unor grupuri de deputați, reprezentate de doamna deputat Andreea Paul, a existat și o variantă — la inițiativa unui membru al Consiliului, domnul Gheorghe Marcu, fost deputat, în prezent membru neexecutiv — pe care ASF a promovat-o. Până la urmă, așa cum arată actul normativ, el este croit pe osatura proiectului grupului de senatori. Este dreptul legiuitorului de a adopta și de a ține cont sau nu de unele sau altele din observații. Pe de altă parte, probleme de fond care să fie contracarate pe legea respectivă nu există, eu nu am nicio observație. Spun doar atât: mai există elemente care trebuie adăugate (…) care se referă strict la posibilitatea de delistare fără costuri. Aceasta va trebui completată, să vedem acum în ce măsură direcțiile juridice ne dau dreptul s-o facem printr-o legislație secundară sau prin legislație primară’, a afirmat oficialul ASF.

Pe de altă parte, președintele Organizației Profesioniștilor Pieței de Capital /OPPC/, Cristian Duțescu, a declarat luni, la Conferința Națională a Pieței de Capital, că adoptarea Legii 151/2014, la prima vedere, pare a fi unul dintre cele mai criticabile acte normative adoptate în domeniul pieței de capital în ultimii ani.

Actul normativ a atras critici din partea unor specialiști din piața de capital, care consideră că prevederile acestei legi sunt ambigue și insuficiente pentru protecția eficientă a drepturilor și intereselor acționarilor care dețin acțiuni tranzacționate pe Rasdaq.

Deputatul Andreea Paul a declarat luni, la Conferința Națională a Pieței de Capital, că Legea 151/2014 este plină de lacune și lipsită de fair-play față de companii și acționarii minoritari și chiar față de cei majoritari.

Bursa de Valori București /BVB/ și casa de avocatură PeliFilip au prezentat, luni, companiilor de pe piața Rasdaq și de pe piața valorilor mobiliare necotate opțiunile pe care acestea le au odată cu intrarea în vigoare a Legii 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acțiunilor care se tranzacționează pe aceste două piețe, în cadrul conferinței ‘Dinspre Rasdaq spre viitor’, precizează un comunicat al BVB remis AGERPRES. La eveniment au participat peste 200 de persoane, reprezentând aproape 140 de emitenți și reprezentanți ai societăților de intermediere, membri ai BVB.

Citeste mai departe pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie