Cand se acorda prima de mobilitate si cum se recuperează sumele acordate necuvenit?

 

Întrebarea a fost ridicată pe fondul interpretării diferite a prevederilor legale. Soluţia Curţii Constituţionale a României (CCR) poate veni în sprijinul celor interesaţi.

Bani intre mainiCând se acordă prima de mobilitate?

Ca problemă de fond, în discuţie se află acordarea primei de mobilitate, din bugetul asigurărilor de şomaj, aşa cum rezultă din dispoziţiile cuprinse în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, publicată în Monitorul Oficial nr. 103/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Referitor la aceaste drepturi, legea prevede, în art. 74, că persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.

Dacă persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul, art. 75 din aceeaşi lege, se acordă o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

Când trebuie restituite sumele primite cu acest titlu?

Legea mai precizează că beneficiază de primele de mobilitate persoanele care se încadrează în muncă pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.

Ca urmare, spune legiuitorul în continuare, prin dispoziţiile din art. 76, angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite potrivit dispoziţiilor art. 731, 74, 75 şi 751 alin. (1), în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, precum şi în situaţia în care îşi schimbă domiciliul la vechiul domiciliu, într-o perioadă de 12 luni de la angajare.

În caz de nerestituire, recuperarea sumelor se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie