Regimul fiscal al transferurilor de activitate transfrontaliere

 

Transferurile de active reprezintă o soluție luată în calcul din ce în ce mai des de către societățile comerciale care vor să își restructureze activitatea, în încercarea de a se adapta unui mediu de afaceri dinamic și competitiv, fenomen accentuat de globalizare.

Plati transfrontaliereOdată cu creșterea numărului de transferuri de activitate, s-a observat faptul că prevederile actuale ale Codului fiscal nu sunt suficient de clare și nu acoperă toate situațiile ce pot să apară în practică în momentul realizării unor astfel de operațiuni, ducând la interpretări diferite atât din partea contribuabililor, cât și din partea autorităților fiscale.

Transferul de activitate este definit în legislația în materie de TVA din România ca un transfer total sau parțial de active sau/și de pasive, ce se poate realiza fie prin vânzare, fie prin divizare, fuziune sau aport în natură la capitalul unei societăți, conform art. 128, alin. (7) din Codul fiscal. Societatea care își transferă activitatea nu are obligația de a colecta TVA aferentă acestei operațiuni atât timp cât, printre alte condiții, primitorul este o persoană impozabilă (indiferent dacă este înregistrat în scopuri de TVA sau nu) care intenționează să desfășoare în continuare activitatea economică ce i-a fost transferată și nu lichidează imediat activitatea respectivă, iar elementele transferate constituie o structură unitară, capabilă să efectueze activități economice separate. În cazul în care un transfer de activitate nu îndeplinește toate condițiile prevăzute de Codul fiscal și normele metodologice aferente, atunci din punct de vedere al TVA acesta reprezintă o operațiune în sfera de aplicare a TVA (i.e. livrare de bunuri/prestare de servicii).

Pot exista transferuri de activitate fie în interiorul României, dar pot exista și altfel de transferuri ce implică societăți din afara României. O întrebare care se ridică în acest sens este în ce măsură transferul unor active se poate califica drept transfer de activitate, din punct de vedere al TVA, atât timp cât activele respective sunt situate în afara României și transferul presupune expedierea/transportul acestora din statul în care se află în România sau atât timp cât părțile implicate în transfer sunt stabilite în state diferite.

Sunt aplicabile aceleași prevederi și transferurilor de activitate transfrontaliere?

În acest sens, noțiunea de transfer de activitate transfrontalier nu este reglementată de Titlul VI din Codul Fiscal și modificările planificate ce vor fi aduse acestuia nu par a lua în calcul o astfel de situație la acest moment.

Analizând prevederile Codului fiscal, constatăm că există o serie de obligații declarative ce rezultă ca urmare a unui transfer de activitate și care trebuie îndeplinite de către părțile implicate. Astfel, beneficiarul transferului va prelua toate drepturile și obligațiile cedentului în legătură cu activitatea transferată, inclusiv cea de autocolectarea TVA și/sau de ajustare a TVA, indiferent dacă acesta este înregistrat în scopuri de TVA sau nu. În cazul în care beneficiarul nu este înregistrat în scopuri de TVA, atunci acesta are obligația de a depune Declarația 307 „privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată“ și de a achita la Bugetul Statului suma rezultată de plată ca urmare a ajustărilor respective.

Citeste articolul integralpe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie