Presa internationala despre arestarea sefei DIICOT, Alina Bica

 

Retinerea, apoi arestarea sefei Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Alina Bica, pentru abuz în serviciu este relatata de principalele agentii straine, care subliniaza intensificarea recenta a eforturilor României de combatere a coruptiei.

presa straina„Ironie, procuror pentru combaterea crimei organizate arestat pentru coruptie în România”, titreaza postul de televiziune Euronews. Alina Bica este sefa directiei guvernamentale care ancheteaza mafia, crima organizata si terorismul, explica postul de televiziune. Ea este cercetata pentru abuz în serviciu, dupa despagubirea acordata pentru un teren supraevaluat din Capitala de o comisie de la ANRP (Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor) din care Bica a facut parte.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitala cu încalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietatii si justitiei.

Euronews mentioneaza, de asemenea, promisiunea electorala a presedintelui ales Klaus Iohannis de combatere a coruptiei, adaugând ca datele arata ca 1.007 persoane au fost deja condamnate pentru coruptie si infractiuni conexe în România în acest an, inclusiv 85 de ministri, parlamentari, primari, judecatori si procurori.

„Procurorii români ancheteaza seful propriei lor directii antimafie”, scrie Reuters. Procurorii români au obtinut permisiunea de o retine pe sefa propriei lor directii de combatere a crimei organizate în cazul unei anchete penale, ultima dintr-o serie de cazuri de coruptie la nivel înalt din acest stat est-european, anunta agentia.

„Oficial român retinut sub suspiciunea de abuz de putere într-un caz de restituire de terenuri”, titreaza si Associated Press, precizând ca Alina Bica a fost membra unei comisii care ar fi supraevaluat pretul proprietatii si i-a platit prea multi bani fostului proprietar în 2011.

AFP anunta la rândul sau retinerea sefei DIICOT, conchizând: „România s-a angajat sa intensifice lupta împotriva coruptiei de la intrarea sa în Uniunea Europeana în 2007 si face obiectul unei supravegheri a Bruxelles-ului în acest domeniu”.

Sectia pentru procurori a CSM (Consiliului Superior al Magistraturii) a încuviintat, vineri, arestarea preventiva a Alinei Bica, dupa ce joi seara daduse unda verde doar pentru retinere si arest la domiciliu în cazul sefei DIICOT (Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism).

Sâmbata dimineata, Alina Bica a fost arestata de instanta suprema, în dosarul de coruptie în care este cercetata pentru abuz în serviciu, dupa despagubirea acordata pentru un teren supraevaluat din Capitala de o comisie de la ANRP din care procurorul a facut parte.

Aceeasi masura preventiva a fost dispusa pentru celelalte trei persoane retinute în acest dosar: Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte din comisia care a acordat despagubirile, si cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nutiu, toti acuzati de abuz în serviciu.

Decizia Înaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva si poate fi contestata la aceeasi instanta. Iuliana Enache, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie