Conferinta internationala „25 de ani de la prabusirea dictaturilor comuniste in Europa de Est: privind in urma, privind inainte”

 

Conferinta internationala „25 de ani de la prabusirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urma, privind înainte“ i-a reunit la Palatul Parlamentului pe primii presedinti democrati din Europa Centrala si de Est, dar si pe mai multi lideri occidentali care revolutia 1989au marcat perioada postcomunista. Cu aceasta ocazie, Regele Mihai a transmis un mesaj în care a precizat ca nasterea comunismului s-a produs în România, în anul 1921, dar în prezent, dupa mai bine de noua decenii, poate sarbatori caderea acestei ideologii ce „a lasat în urma peste 100 de milioane de victime si multe milioane de oameni schiloditi sufleteste si trupeste”.

„În anul 1927, la moartea Regelui Ferdinand I, bunicul meu, am fost proclamat Regele României. În cei 87 de ani care au trecut, am fost martorul direct al aparitiei si prabusirii fascismului si comunismului. Doua sisteme criminale care au lasat în urma peste 100 de milioane de victime si multe milioane de oameni schiloditi sufleteste si trupeste. (…) Familia mea si cu mine am muncit mult în ultimii 25 de ani de la caderea comunismului, pentru o Românie democratica, prospera, libera si demna. Nu vom înceta sa facem acest lucru pâna la sfârsitul zilelor noastre, convinsi fiind ca institutia Casei Regale este parte a identitatii noastre statale si nationale”, se arata în mesajul Majestatii Sale, citit joi de Principele Radu de la Tribuna Parlamentului.

Regele Mihai a mai adaugat ca viata sa a fost „o lunga si loiala asteptare, o asteptare ca Europa sa-si vina în fire, asteptare ca România sa se reîntoarca la ea însasi”. „Dar în lunga mea viata am cunoscut si momente binecuvântate. Dumnezeu a vrut sa fiu în prima linie a revenirii tarii mele în familia demna a natiunilor libere prin intrarea României ca membru deplin în UE si în Organizatia Atlanticului de Nord”, se mai subliniaza în mesajul Regelui Mihai, care joi seara a oferit fostilor sefi de stat un dineu în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta. Daniel Magureanu, puterea.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie