Tribunalul Alba: Etilometrul si nu etilotestul reprezinta un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic

 

Tribunalul Alba, solutionând apelul declarat în cauza, a retinut ca instanta de fond în mod corect a admis plângerea contraventionala formulata de petent. Raportat la problema dedusa judecatii, Tribunalul a constatat, la fel ca prima instanta, faptul ca, în mod gresit a procedat agentul de politie rutiera întocmind procesul verbal doar pe baza testarii cu aparatul etilotest.

ciocanelPotrivit art. 88 alin. (3) din OUG nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulatia pe drumurile publice: Stabilirea prezentei alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminara a prezentei în organism a substantelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se face de catre politia rutiera, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate, iar potrivit alin. (4): Stabilirea concentratiei de alcool în aerul expirat se face de catre politia rutiera, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic.

Pentru ca etilotestul este un mijloc de detectie care semnaleaza doar prezenta etanolului în aerul alveolar expirat si pentru ca în cazul în care furnizeaza informatii de masurare, acestea nu sunt considerate suficient de exacte, astfel încât sa asigure garantiile necesare pentru constituirea de probe judiciare privind consumul de alcool, agentul de politie trebuia sa procedeze în continuare la stabilirea concentratiei de alcool în aerul expirat, cu ajutorul etilometrului.

Etilotestul nu reprezinta un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, iar legiuitorul a stabilit obligatia de a se utiliza în stabilirea concentratiei de alcool în aerul expirat un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, tocmai pentru înlaturarea oricarei erori cu ocazia controlului.

Un asemenea mijloc tehnic omologat si verificat metrologic este doar etilometrul. (Decizia civila nr. 289/A/2014 pronuntata de Tribunalul Alba)

AVERTISMENT: desi solutia ni se pare justa sub aspectul interpretarii si aplicarii legii, prin acest articol nu dorim sa încurajam conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice!

Andrei Pap, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie