IT-ul, agricultura, industria energetica si cea de servicii – Domeniile unde se regasesc cele mai multe facilitati fiscale si subventii

 

Potrivit Accace, companie de externalizare si consultanta de afaceri, în domeniul productiei sunt oferite printre cele mai multe facilitati fiscale si subventii pentru companiile de pe plan local, însa si IT-ul, agricultura, industria energetica si cea de servicii prezinta avantaje semnificative din acest punct de vedere.

facilitati fiscaleAstfel, cei care doresc sa îsi înfiinteze o companie în domeniul productiei sau cel al serviciilor ar trebui sa stie ca pot beneficia de scutirea impozitului pe cladiri si terenuri, precum si de reducerea la plata impozitului pe profit, aceasta din urma fiind aplicabila si în cazul companiilor care activeaza în domeniul energetic.

În plus, în domeniul productiei, precum si în agricultura, sunt oferite subventii pentru exportul produselor. O alta facilitate fiscala disponibila atât în domeniul productiei, cât si în IT si servicii, este cea referitoare la reconversia profesionala a fortei de munca.

Accace mai subliniaza ca acordarea de facilitati fiscale pentru angajarea unor categorii speciale de lucratori, cum este cazul zilierilor, este întâlnita în special în agricultura, servicii, productie sau domeniul energetic, în timp ce companiile din domeniul IT se bucura de scutiri de la plata impozitului pe veniturile din salarii ale programatorilor. De asemenea, ajutoarele de stat pentru înfiintarea de locuri de munca se acorda atât companiilor din IT, cât si celor din productie, servicii sau domeniul energetic.

Nici industria agricola nu trebuie ignorata, fiind singurul dintre aceste domenii în care sunt acordate facilitati sub forma unor scutiri de la plata contributiilor sociale.

Printre alte facilitati întâlnite în toate aceste domenii se numara scutirea impozitului pe profitul reinvestit, scutirea de la plata TVA, deducerea cheltuielilor pentru activitati de cercetare si dezvoltare, esalonarea la plata a obligatiilor fiscale, ajutoarele pentru întocmirea planului de afaceri, precum si stimulentele pentru încadrarea în munca a somerilor, absolventilor, persoanelor cu dizabilitati sau provenind din medii defavorizate.

„Cel mai important este ca o companie sa analizeze impactul pe care îl doreste la nivelul activitatii, astfel încât, ulterior, sa analizeze si sa atraga facilitatile fiscale si subventiile disponibile care îi pot aduce rezultatul dorit. Obtinerea acestora poate fi facila în anumite cazuri, prin simpla aplicare a prevederilor legale, însa, de cele mai multe ori, trebuie urmarita îndeplinirea anumitor conditii si reguli specifice, precum si pregatirea unei întregi documentatii, ceea ce poate transforma procesul de accesare a unor astfel de facilitati si subventii într-unul dificil sau chiar imposibil de implementat”, a precizat Ana-Maria Graure, Tax Manager Accace. legalmagazin.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie