Razboiul facatorilor de pace !
Motto: Fericirea a VII-a: “Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema”
Daca as incepe acest text prin a-mi exprima mahnirea fata de luptele acide care dezbina corpul profesional al mediatorilor poate ca nu ar interesa multi colegi. Asa ca voi incepe cu o intrebare pe care va rog sa imi permiteti sa o lansez catre toti profesionistii din mediere:
Dumneavoastra, dumneata, sau…, tu, draga coleg/a, daca ai avea nevoie de un facator de pace, de un mediator, ce asteptari ai avea de la el ? Cum ar trebui sa fie cel care te-ar convinge sa iti deschizi sufletul in fata lui si sa ii spui care ti-e suferinta, chiar daca simti ca vrei dreptatea oferita de instanta ? Cum ti-ar placea sa vorbeasca, ce ti-ar placea sa iti spuna ? Ce ar trebui sa faca si cel mai important, ce ar trebui sa stii despre el incat sa ii oferi aprecierea ?
Sau altfel, daca am scrie o carte despre un mediator, sau un scenariu de film, cum ne imaginam ca poate fi el astfel incat toti cititorii sa il indrageasca ? Ar trebui el sa fie un exemplu de echilibru si de pace ? Sau este suficient sa pretinda asta ? Sa facem ce spune mediatorul sau sa facem ce face mediatorul ? Ar trebui sa stie multe legi ca sa stie ce si cum sa scrie in acordul de mediere ? Ar trebui el sa fie un bun psiholog sau comunicator, sa te inteleaga? Sa fie mult mai bun decat se poate forma in cursul intensiv si, inainte de avea ce scrie in acord, sa stie el cum sa aduca pacea ?
Cum arata biroul lui ? Cum este imbracat, ce voce are, ce simti in prezenta lui ? Ce spun oamenii despre el/ea ?
Si acum spune-mi, cum esti tu ? Cum te vad oamenii, ce stiu ei despre tine ? Sincer, crezi ca poti aduce la intelegere alte persoane cand tu nu esti impacat cu tine? Crezi tu ca o lege mai buna te poate face si pe tine un mediator mai bun, mai apreciat ? Sau poate ca este mai bine ca tu sa iti gasesti pacea interioara inainte de a vrea ca oamenii sa te plateasca pentru ca tu sa le aduci lor pacea pe care o cunosti ?
Putem continua exercitiul de imaginatie ?
Presupunem acum ca tu, cel profesionist, esti angajat pentru servicii de mediere de catre tine cel aflat in conflictul cu legiuitorul, cu unii colegii, cu C.d.M.-ul, cu M.J.-ul s.a.m.d. Ce intrebari i-ar adresa profesionistul din tine acelui ,,tu” aflat in conflict ? I-ai oferi sfaturi ? Cum ar decurge medierea ? Ai fi partinitor sau echidistant ? Ai tu o solutie prin care, cu forta binelui, a dialogului civilizat, a tehnicilor de mediere, sa aduci echilibrul ?
Poti tu aduce pacea in conflictul tau cu tertii sau nu poti reusi asta, iar in cazul acesta este de inteles de ce clientii nu apeleaza inca la tine ? Mai gandeste-te !
Mediator Petru Mustatean, mediatorbucurestimustateanu.ro
7 comentarii
Multumim Pepi pentru acest articol care ar trebui sa dea un semnal tuturor celor care practicam aceasta profesie, ca uneori suntem mai conflictuali si mai „negativi” decat oricare alt cetatean care, cu multa incredere, vine catre noi sa il ajutam sa gaseasca intelegere si solutie in conflictul lui…
Draga ELENA,
De la decizia Curtii Constitutionale, medierea este deja moarta. Degeaba ne mai vand ,,castraveti” cei din Consiliul de Mediere cu obtinerea punctelor profesionale. Poate sa aduci bani de acasa ca sa-ti achiti toate cheltuielile cu exercitarea medierii (inchiriere spatiu, birotica, utilitati, alte taxe catre asociatie si CM, cat si cheltuieli colaterale). De unde acesti bani cand medierea este moarta inca din vara anului 2013. Atat timp cat cadrul legislativ nu te ajuta, nu se mai justifica toate aceste vorbe in vant cu pregatiri profesionale si strategia de mediere in perioada imediat urmatoare. Sa se faca o lege buna pentru mediatori…si ulterior se poate vorbi de exercitarea cu adevarat a acestei profesii frumoase. Cu ,,burta goala” sau promisiunea unei ,,blani a ursului din padure”, nu se poate face absolut nimic fara un cadru legislativ adecvat. Si avocatii au un foarte mare interes sa nu se faca absolut nimic in domeniul medierii. In Parlamant sunt foarte multi avocati si notari si atunci noi mediatorii vom fi in permenenta cei mai vitregisti de soarta cum sunt de altfel si consilierii juridici, care legea nu a mai fost modificata inca din anul 2003, cum de altfel nici legea medierii nu va suporta modificari in avantajul nostru
Precizez de la bun inceput ca va inteleg supararea. Cu permisiunea dumneavoastra, dar mai ales a cititorilor reviste medierenet.ro, am o alta abordare. Profesia de mediator a fost schimonosita de membrii Consiliului de mediere intrucat au avut posibilitatea de a gestiona banii din cotizatiile noastre ale mediatorilor si din taxe fara sa ii intrebe nimeni despre performanta. Hilar, este ca unii dintre ei cred ca au procedat corect si ca mai mult de-atat nu se putea face. Altii invoca ca sistemul e de vina, ca cei de Ministerul Justitiei si judecatorii nu i-au ajutat, desi sunt pionieri ai acestei profesii inca din 2000. O.K., dar cu ce rezultate. Sunt obisnuiti sa copieze ceea ce au vazut la alte asociatii profesionale, de aici si povestea cu „punctele profesionale”. Au acordat licente pentru societatile care au dreptul sa pregateasca mediatorii, au gasit formule de a deveni „capuse” a sistemului, au infiintat site-uri de promovare a activitatii de mediere, si de o buna vreme incoace ne sfideaza. Piata medierii, este vehiculata la cca 7.670.000 euro. Banii acestia au fost cheltuiti pe transport, pe insigne, pe orice care nu are legatura cu promovarea activitatii de mediere. DA, doamna ROXY, sunt alaturi de ceilalti mediatori care simt desconsiderarea. Am incercat in luna iulie sa le fac o prezentare de campanie de imagine publica, prin care sa se defineasca care sunt VALORILE, la care sa se faca referire in aceasta profesie. Desi, am fost programat in ziua de 19 iulie la ora 12,00 m-au tinut la usa salii de sedinta, trei ore si jumatate, cu speranta ca voi ceda si voi pleca. Sunt expert in comunicare si PR cu rezultate in piata comunicarii media (a se vedea http://www.argonnetwork.com). La final, m-au intrebat: „Asa si cei cu asta? Interesant a spus domnul Vicepresedinte. Va multumim!” Domnul Presedinte a fost deasemeni incantat de prezentare, dar dezamagit cand i-am explicat ca daca este interesat sa vada si partea a doua, trebuie sa plateasca. Dupa mintea si experienta mea, nimic nu-i gratis pe lumea asta, nici medierea si munca acestora. Ce nu s-a inteles, este ca nu pot sa primeasaca bani pentru sedintele lunare si pentru simpozioanele facute ca lectori daca nu exista performanta. As aprecia punctul de vedere si al altor mediatori care sa inteleaga ca este necesar sa se schimbe ceva. Cu simpatie pentru medierenet.ro Bolozan Iulica.
Ar mai fi ceva de adaugat. Mi-am propus sa nu mai las pe nimeni, SA ABUZEZE si sa DESCONSIDERE aceasta profesie, chiar daca se recomanda ca fiind avocat-mediator!!! Deobicei cand imi propun ceva o duc pina la capat… Iulian BOLOZAN
Ma bucura nespus sa citesc aceste randuri de care atat noi mediatorii aveam nevoie cat si societatea romaneasca in general.
Sunt perfect de acord ca este necesar, pentru a putea cultiva medierea, ca in primul rand noi mediatorii sa credem in ea, sa ne comportam si sa adoptam un stil de viata in spiritul medierii, deoarece medierea este mai mult decat o metoda alternativa de rezolvare a conflictelor, este un stil de viata.
Cred ca este cea mai inteleapta abordare referitoare la ceea ce ar trebui sa fie un mediator – o persoana impacata cu ea insasi si cu lumea, o persoana echilibrata si armonioasa pentru care iubirea pentru aproape este lait-motivul actiunilor sale ca mediator.Traim intr-o lume materiala si in consecinta, imbinand placutul cu utilul este o profesie care iti si poate sustine financiar existenta. Din pacate acesta pare sa fie principalul… uneori chiar singurul motiv al alegerii acestei profesii.
Imi place extraordinar de mult modul de interpretare al colegului nostru. Asa cum am mai spus cu diverse ocazii, nu inteleg conflitele dintre noi, parca ne dorim ca profesia noastra sa fie moarta si ingropata. Vorbeam ieri cu un coleg, caruia ai spuneam ca in primul rind trebuie sa ne mediem pe noi insine in luptele noastre interioare si sa avem mai multa incredere in noi. Avem nevoie de mediere intre noi profesiononistii, nimeni nu este de acord cu nimeni, toti sunt „toba” de idei si medieri… dar rezultatele nu se vad.Oare de ce nu putem fi mai toleranti, mai buni si mai mediatori?Este nevioe de atita rautate? Nu avocatii si judecatorii ne dezbina, noi singuri facem asta!