Cine incaseaza cele mai mari subventii din agricultura?

 

Anual, peste 1 miliard de euro ajunge în conturile agricultorilor prin sprijinul acordat pe suprafata. În 2013, cei mai mari 42 de fermieri din tara au obtinut împreuna 45 milioane de euro

bani agricultoriPrimele zece companii, care au obtinut subventii totale în valoare de 29 de milioane de euro în campania din 2013 prin Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS), sunt detinute de fermieri din judetele Braila, Vaslui, Teleorman, Galati si Tulcea.

„Aproximativ 50% din suprafata agricola din România este detinuta de fermierii mari. Circa 1% din fermierii din România detin o suprafata de 5,2 milioane de hectare din cele 10 milioane de hectare agricole. Exista un numar mare de agricultori care detin suprafete foarte mici“, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Constantin a mai aratat ca 8.600 de fermieri detin terenuri agricole cu suprafete între 50 si 100 de hectare, iar 13.100 de agricultori au peste 100 de hectare fiecare.

Potrivit datelor furnizate de APIA, la solicitarea Capital, SC Agricost SRL, unde actionar majoritar este Constantin Dulute, a încasat subventii pe suprafata în valoare de 9,7 milioane de euro. În acelasi timp, Comcereal, firma controlata de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a obtinut de la APIA 4 milioane de euro. Pentru campania de plati pe suprafata din 2013, omul de afaceri Ioan Niculae a încasat 2,6 milioane de euro, prin intermediul S.C. Interagro Thomas Gostner, actionarul majoritar al SC Delta-Rom Agriculture SRL, a primit anul trecut, 2,3 milioane de euro, prin platile directe pe suprafata. Compania Agrocov, detinuta de Andrei Banaga si Ion Bujor, a încasat cea mai mare subventie din judetul Galati si anume 2,2 milioane de euro.

Cel mai mare subventionat din Ialomita este compania Zimbrul SA, care a obtinut, în campania 2013, circa 1,7 milioane de euro prin SAPS. În Timis, cea mai importanta subventie a primit-o firma Cross Wind, administrata de Koefoed Hans Henrik Brandt si Rosgaard Bent: 1,6 milioane de euro.

Laoun Youssef si Sarkis Sarkis detin firma Maria Trading din Calarasi, care a obtinut o subventie de la APIA de 1,4 milioane de euro. Si Cervina, firma lui Andrei, fiul omului de afaceri Mihai Anghel, a obtinut, anul trecut, subventii în valoare de 1,4 milioane de euro. În judetul Alba, cel mai important fermier este Ioan Popa, fondatorul si directorul general al companiei Transavia. Suma primita de acesta de la APIA a fost de 1,3 milioane de euro.

Campania 2014

În ceea ce priveste campania de plati din acest an, agricultorii au primit avansul de 69 de euro pentru un hectar la începtul acestei luni, dar reprezentantii APIA nu ne-au putut dezvalui numele companiilor subventionate. Numarul cererilor eligibile pentru campania 2014 este de 1 milion, pentru o suprafata de 9,93 milioane de hectare. Aceste cifre sunt similiare cu cele din campania precedenta. Plafonul alocat din FEGA (Fondul European de Garantare Agricola) pentru SAPS, în campania 2014, este de 1,36 miliarde de euro.

Cele mai mari suprafete pentru care fermierii au solicitat subventii sunt aceleasi ca si anul trecut: 56.221 ha în judetul Braila, 26.868 ha în Vaslui, 18.362 ha în Teleorman, 11.081 ha – Timis si 10.840 ha – Ialomita. Diana State, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie