Analistii economici sceptici in privinta cifrelor INS. Oamenii de afaceri de parere ca ele reflecta realitatea

 

Desi institutiile internationale si-au revizuit în jos prognozele referitoare la cresterea noastra economica, premierul Victor Ponta a prezentat, vineri, în ultima zi de campanie electorala, o crestere economica care i-a uluit pe unii economisti.

ochelari, grafice, pix, disciplina financiaraCitând comunicatul Institutului National de Statistica (INS), seful Guvernului a anuntat ca, în primele noua luni ale acestui an fata de perioada similara a lui 2013, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 2,8% pe seria bruta si cu 3,1% pe seria ajustata sezonier.

Cresterea economica din trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu acelasi interval al anului trecut, a fost de 3,2% pe seria bruta si de 3,3% pe seria ajustata sezonier, PIB-ul având o evolutie de 1,9% în T3 fata de T2.

Mai mult decât atât, INS a anuntat ca, în urma revizuirii conform Sistemului European de Conturi, PIB-ul a scazut, în trimestrul al doilea 2014, cu 0,3% fata de primele trei luni ale anului în curs (fata de -0,9% anterior) si a crescut, în primul trimestru, cu 0,5% fata de trimestrul al patrulea din 2013 (fata de -0,1%, anterior), astfel ca tara noastra nu ar fi trecut prin recesiune tehnica, în acest an, asa cum aratau cifrele nerevizuite.

În timp ce unii analisti economici s-au aratat sceptici cu privire la aceste cifre, oamenii de afaceri spun ca ele reflecta realitatea.

Dragos Cabat sustine ca „cifrele nu sunt reale”: „Nu stiu cum vor face sa dea explicatii, dar la urmatoarea estimare se vor face de râs în fata Eurostat. Probabil ca vor avea variatii foarte mari, va fi jenant.

Toate estimarile erau în scadere. Eu, personal, preconizam un interval de crestere între minus 0,2% si plus 0,2%, o crestere maxima fiind 0,3%. Cifrele prezentate vineri sunt electorale, iar în lunile urmatoare vor începe sa vina datele adevarate, pâna peste doua trimestre urmând ca INS sa revizuiasca pas cu pas aceasta estimare-semnal”.

Economistul Aurelian Dochia este de parere ca evolutia economica anuntata de Victor Ponta este surprinzatoare. Domnia sa ne-a declarat: „Se stia ca va fi o crestere, dar marimea ei este surprinzatoare si nimeni nu stie de unde vine. Asteptam explicatii, ca sa putem avea totul mai clar în minte”.

* Pârvan: „Constructiile – o vulnerabilitate a economiei”

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), reitereaza ca productia industriala si comenzile au crescut: „Cifrele sunt cifre, nu exista un alt sistem din care sa reiasa altceva. Dincolo de acestea, au fost cresteri ale productiei si comenzilor si a fost anticipata si cresterea consumului, în contextul majorarii salariului minim pe economie”.

Citeste articolul integral pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie